28 Ağustos 2021 Cumartesi

Cezaevleri doldu: Adalet Bakanlığı evde hapis için 3 bin elektronik kelepçe alacak

Türkiye’de AKP hükumeti, muhaliflere yönelik tutuklamalarla cezaevlerini doldurdu. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yaptırdığı yeni cezaevleri uluslar arası medyaya haber oldu.  Bugün de Adalet Bakanlığı’nın 3 bin adet elektronik kelepçe alım ihalesi Resmi Gazetede yayımlandı.

BOLD ÖZEL –2020’de çıkarılan infaz yasası değişikliğiyle 100 bine yakın kişinin tahliye olduğu cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü sayısı 290 bine ulaştı. Cezaevleri dolunca AKP hükumeti, denetimli serbestlik adıyla ikamet dışına çıkmama cezası için elektronik kelepçe ihalesine çıktı.

Resmi Gazetenin Arttırma Eksiltme İlanları bölümünde yayımlanan ihale ilanında elektronik izleme sistemi alımı yapılacağı duyuruldu. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü 2022-2024 döneminde izleyeceği 3 bin yükümlü için ihaleye çıktı.

30 AY BOYUNCA TAKİP YAPACAK

Satın alınacak ürünlerle şüpheli, hükümlü ve mağdurlar 30 ay boyunca takip edilecek. 915 takvim gününe denk gelen sürede 2 bin 610 ev hapsi ünitesi, 325 anlık takip ünitesi, 60 mağdur ünitesi, 5 alkol ünitesi alınacak. Bu sistemler Adalet Bakanlığı personelince Adliye’de işlem gören vatandaşlarda kullanılacak.

DENETİMLİ SERBESTLİK KANUNU KAPSAMINDA

Elektronik izleme şüpheli, sanık veya hükümlülerin elektronik yöntem ve araçlarla toplum içinde izlenmesini sağlıyor. Elektronik kelepçe olarak bilinen yöntem 5402 sayılı Denetimli Serbestlik Hizmetleri Kanunu’nun 15/A maddesine göre uygulanıyor. Kanunda yer alan; “Şüpheli, sanık ve hükümlülerin toplum içinde izlenmesi, gözetimi ve denetimi elektronik cihazların kullanılması suretiyle de yerine getirilebilir.” hükmü gereğince yerine getiriliyor.

CEZA İNFAZLARI DA BU YOLLA YAPILIYOR

Elektronik izleme adli kontrol tedbirlerinin yanı sıra şu suçlarda kullanılıyor:  Kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırım (TCK 50), hükmün açıklanmasının geri bırakılması (CMK 231), hapis cezasının konutta çektirilmesi (CGTİHK 110), denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezaların infazı (CGTİHK 105/A) ve mükerrerlere ve bazı suç faillerine özgü infaz rejimi ve denetimli serbestlik tedbiri (CGTİHK 108) kararları.

2012’DE BAŞLATILDI, 5 BİN KİŞİ ANLIK İZLENİYOR

Türkiye’de 25 Şubat 2012 tarihinde elektronik izleme sistemine ilişkin pilot uygulamalar yapıldı. 20 Ocak 2013 tarihinde Elektronik İzleme Merkezi kuruldu. Adalet Bakanlığı verilerine göre izleme merkezi, aynı anda 5.000 kişiyi izleyecek kapasiteye sahip. Çalışan personelin yükümlülerle yaptıkları görüşmeler kayıt altına alınıyor. Sistemin veri güvenliği ise UYAP bilişim sisteminin denetimi altında tutuluyor.

Eski emniyetçi Ömer Köse’nin eşi tutuklanmadan “tutuklandı” haberi yapıldı

Cezaevleri doldu: Adalet Bakanlığı evde hapis için 3 bin elektronik kelepçe alacak yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder