23 Ağustos 2021 Pazartesi

Yeni S-400 anlaşması yolda: Ankara’ya yeni yaptırımlar gelebilir

Türkiye ile Rusya arasında yeni S-400 hava savunma sistemi sevkiyatına ilişkin anlaşmanın yakında imzalanacağı bildirildi. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, Türkiye’nin Rusya’dan ek büyük silah alımı durumunda yeni yaptırımların gündeme geleceğini ifade etmişti.

BOLD – Rusya’da devlete bağlı silah ihracatı şirketi Rosoboronexport’un başkanı Aleksander Mikheyev, Rus haber ajansı Interfax’a yaptığı açıklamada, Rusya ve Türkiye’nin yakında hava savunma sistemi S-400’lerle ilgili yeni bir anlaşma imzalanacağını açıkladı. Bu aynı zamanda ABD’nin Türkiye’ye yeni yaptırım uygulaması da demek.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland, Temmuz ayı sonunda ABD Senatosu’nda gerçekleştirilen bir oturumda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Rusya’dan yeni büyük silah sistemleri satın alınması durumunda yeni yaptırımların devreye gireceği uyarısını yapmıştı.

Yeni S-400 anlaşmasına ilişkin Türk tarafından ise henüz bir açıklama yapılmadı.

ABD, CAATSA YAPTIRIMLARINI DEVREYE SOKMUŞTU

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alması ABD’yle arasında gerginliğe neden olmuştu.

Türkiye, ABD tarafından yeni nesil F-35 savaş uçağı projesinden çıkarılmış, ABD Nisan ayında Türkiye’ye karşı CAATSA (ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası) yaptırımlarını devreye sokmuştu.

NATO da Türkiye’nin S-400 sistemleri satın almasına ittifak sistemleriyle uyumlu olmayacağı gerekçesiyle karşı çıktı.

ABD’DEN YENİ YAPTIRIM TEHDİDİ

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland, Temmuz ayı sonunda Türkiye ile ilişkiler konulu Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nda yaptığı bir konuşmada, Türkiye’nin Rusya’dan yeni büyük silah sistemleri satın alınması durumunda yeni yaptırımların devreye gireceği uyarısını yapmıştı.

Victoria Nuland Türkiye’nin Rus S-400 hava savunma sistemini satın almasına ve konuşlandırmasına itiraz etmeye devam edildiğini ve Rusya’dan yapılacak herhangi bir yeni büyük silah alımının ek CAATSA yaptırımlarını tetikleme riski taşıdığını açıkça belirttiklerini kaydetti.

ABD: Rusya’dan yeni S-400 alımı yeni yaptırım gündeme getirir

Yeni S-400 anlaşması yolda: Ankara’ya yeni yaptırımlar gelebilir yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder