27 Ağustos 2021 Cuma

Okullar açılıyor, düğünler serbest: Cezaevlerinde 1,5 senedir açık görüş yasak

Koronavirüs nedeniyle cezaevlerine getirilen açık görüş yasağı nedeniyle mahpuslar 1,5 yıldır ailelerine sarılamıyor. 6 Eylül’de okulların yüzyüze eğitime açılıyor. Düğün ve konserlerle ilgili de herhangi bir kısıtlama yok. Cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülere aşı da uygulanırken, yasağın kaldırılmamasına mahpus yakınları adeta isyan etti.

BOLD – Cezaevlerinde 18 aydır uygulanan açık görüş yasağına mahpus yakınları sosyal medyada tepki gösterdi. Twitter’da AçıkGörüş Hemen başlığıyla binlerce mesaj paylaşıldı.

Koronavirüs pandemisi nedeniyle Adalet Bakanlığı tarafından cezaevlerine konulan açık görüş yasağı hem mahpusları hem de ailelerini perişan etti.

Pandemi nedeniyle cezaevlerinde 1,5 yıldır açık görüş yapılamıyor. Aileler bir camın ardından cezaevindeki yakınını görebiliyor, sadece sesini duyabiliyor.

Tutuklu ve hükümlülerin çocuklarına sarılamaması, çocukların ve ailenin yaşadıkları psikolojik sorunları giderek artırıyor. Açık görüş yasağının kaldırılmasını isteyen tutuklu ve hükümlü yakını aileler, sosyal medyada AçıkGörüş Hemen başlığı altında binlerce mesaj attı.

Mahpus aileleri, “Cezaevlerindeki yakınlarımız aşılandı. Biz de ikinci doz aşımızı olduk. Koronavirüse karşı maske ve mesafe kuralları da dikkate alınarak açık görüş yapılmalı” çağrısında bulundu.

YASAL HAK ENGELLENİYOR

İhraç sulh ceza hakimi Kemal Karanfil ise, İnfaz Yasasına göre tutuklu ve hükümlülerin ayda bir kez açık görüş hakkına sahip olduğunu, mahpusların yasal hakkının engellendiğini söyledi. Karanfil, ” YASADA VAR, UYGULAMADA YOK.! 5275 sayılı İnfaz Yasası 83 ve 96. maddeleri ve buna ilişkin yönetmelik Md 14 te, tutuklu ve hükümlülerin, Ayda 1 kez, ayrıca dini ve milli bayramlarda da açık görüş haklarının olduğu ifade edilmiştir.
Yasal hak, neden engelleniyor.?” dedi.

DÜĞÜNE KONSERE KISITLAMA YOK AÇIK GÖRÜŞ YASAK

KHK Türkiye hesabından yapılan paylaşımda, “Türkiye cezaevlerinde 18 aydır açık görüş yapılamıyor. Düğünler, konserler gibi alanlarda kısıtlama yok! Neden cezaevleri kısıtlama kurullarına göre yönetiliyor? Kapalı görüş ise ayda 3 kez yapılırken 2’ye düşürüldü” denildi.

GERGERLİOĞLU: AÇIK GÖRÜŞ HEMEN SERBEST BIRAKILMALI

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise, mahpusların Kovid-19 aşısı olduğunu belirterek, “1.5 yıldır cezaevlerinde açık görüş yok. 1.5 yıldır mahpuslar yakınlarını ancak camdan görebiliyor, telefondan dinleyebiliyor. Bu kasdi bir yasak, çünkü mahpuslar Covid aşısı oldu. AçıkGörüş Hemen serbest bırakılmalı” çağrısında bulundu. 

SİZ BABASINI GÖRMEYE GİDERKEN UTANAN  ÇOCUKLAR GÖRDÜNÜZ MÜ?

Eşi 15 ay cezaevinde kalan Emine Erdem ise “Siz hiç babasını görmeye giderken utanan çocuklar gördünüz mü? Eşim 15 ay CEZAEVİNDE kaldı. Biri 2 diğeri 10 yaşındaydı. 2 ayda bir babalarını açık görüşte görebiliyorlardı. Şimdi yavrular 18 aydır anne babalarına sarılamıyorlar. AçıkGörüş Hemen yapılsın” paylaşımı yaptı.

ÇOCUKLAR ANNE-BABALARININ YÜZLERİNİ UNUTMAK ÜZERE

Bir başka tutuklu yakını ise, “Her şey bir yana çocuklar nerdeyse anne-babalarının yüzlerini unutmak üzere… Nasıl dayansın minicik yürekler bu hasrete?” diye sordu.

 

 

Okullar açılıyor, düğünler serbest: Cezaevlerinde 1,5 senedir açık görüş yasak yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder