24 Ağustos 2021 Salı

BM: Taliban ‘yargısız infazlar’ gerçekleştiriyor, bilgiler güvenilir kaynaklardan

Başkent Kabil’i ele geçirdikten sonra ‘genel af’ ilan ve intikam saldırıları olmayacağı garantisi veren Taliban’ın yargısız infazlar gerçekleştirdiği ortaya çıktı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, bilgilerin güvenilir kaynaklardan geldiğini açıkladı.

BOLD – Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban’ın yargısız infazlar yaptığına dair haberlerin ‘güvenilir’ kaynaklardan geldiğini söyledi.

Bachelet, BM’nin en üst düzey insan hakları organı olan 47 üyeli devlet konseyine yaptığı açıklamada, Afganistan’da kadınlara yönelik kısıtlamaların arttığına ve çocukların asker olarak kullanıldığına dair haberler de aldıklarını açıkladı.

Topluca infaz edilenler arasında sivillerin ve eski Afgan güvenlik görevlilerinin bulunduğu belirtiliyor.

Taliban, 15 Ağustos’ta Kabil’e girdikten sonra ‘genel af’ ilan etmiş ve intikam saldırıları olmayacağına dair garanti vermişti.

KADIN HAKLARI ‘KIRMIZI ÇİZGİMİZ’

Afganistan’da, yabancı ülke vatandaşların tahliyesine yönelik çalışmalar sürerken, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Afganistan gündemiyle Cenevre’de olağanüstü toplandı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Bachelet, toplantının açılış konuşmasında Taliban’ın kadın haklarına olan yaklaşımının ‘temel kırmızı çizgileri’ olacağını söyledi.

Bachelet, kadın ve kız çocukların ‘hareket özgürlüğüne, eğitim, ifade ve çalışma özgürlüğüne’ saygı duyulması çağrısında bulundu.

Afganistan’da kadın hakları aktivistleri, son 20 yılda kazanılan özgürlüklerin Taliban’ın dönüşüyle kaybedileceğinden kaygı duyuyor.

“TALİBAN’I İZLEMEK İÇİN BİR MEKANİZMA KURULMALI”

Bachelet, BM İnsan Hakları Ofisi’ne Taliban’ın kontrolündeki bölgelerdeki güvenilir kaynaklardan “yargısız infazlar, çocukların savaşçı olarak alınması, barışçıl protestolara olan baskılar ve kadınlara yönelik sınırlamalara” ilişkin bilgiler aktarıldığını belirtti.

“Kadınlar, gazeteciler ve yeni kuşak sivil toplum liderlerinin geleceğine dair korkuların” dile getirildiğini söyleyen Bachelet, BM toplantısında Afganistan’da Taliban’ın eylemlerini yakından takip etmek amacıyla bir mekanizma kurulmasını da önerdi.

KABİL HAVALİMANI KAPISINDA 4 AFGAN ASKER HAYATINI KAYBETTİ

Bu arada Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı giriş kapısında Afganistanlı bir askerin havaya ateş açması üzerine yabancı güvenlik güçlerinin karşılık vermesiyle yaşanan kargaşada 4 Afgan askeri hayatını kaybetti, 3 asker yaralandı.

İddiaya göre, Afganistan özel kuvvetlerinden bir asker, havalimanı önündeki bir araç içinde arkadaşının cesedini buldu. Sinir krizi geçiren Afgan askerinin havaya ateş açması üzerine bölgede nöbet tutan uluslararası güçler, kendilerine saldırı olduğunu düşünerek karşılık verdi. Çıkan kargaşada 4 Afgan askeri hayatını kaybetti, 3 Afgan askeri yaralandı.

Erdoğan ve Miçotakis, Afganistan’dan göçü görüştü: Sınırlandırılması ortak çıkarımız

BM: Taliban ‘yargısız infazlar’ gerçekleştiriyor, bilgiler güvenilir kaynaklardan yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder