24 Ağustos 2021 Salı

İran’da cezaevinde işkence ve kötü muamele ifşa oldu

Bilgisayar korsanları, İran’da bulunan Evin Cezaevi’nin güvenlik kamerası görüntülerini ‘hack’ledi. Korsanların paylaştığı görüntülerde, cezaevindeki gardiyanların tutuklulara şiddet uyguladığı görülüyor. İran yönetimi, görüntülerin gerçekliğini kabul etti ve özür diledi.

BOLD – İran’da bulunan Evin Cezaevi’nin güvenlik kamerası görüntüleri bilgisayar korsanları tarafından hack’lendi. Korsanların paylaştığı görüntülerde, cezaevindeki gardiyanların tutuklulara şiddet uyguladığı görülüyor.

Görüntüler tepki çekerken uluslararası kuruluşlar tarafından cezaevi koşulları nedeniyle sürekli eleştirilen Tahran yönetimi, görüntülerin gerçek olduğunu açıkladı ve özür diledi. Görüntülerde, siber saldırıya uğradıklarını fark eden muhafızların yaşadığı panik ve amirlerine saldırıyı rapor etme çabaları da yer alıyor.

Basın yayın kuruluşlarına şiddet içeren görüntüleri gönderen bilgisayar korsanları, İran’daki cezaevi koşullarını dünya kamuoyuna daha iyi yansıtmak istediklerini ifade ettiler.

Bilgisayar korsanları, Dubai’de AP’nin mail adresine gönderdikleri mesajda, “Dünyanın tüm siyasi mahkumlarının özgürlüğü için sesimizin duyulmasını istiyoruz” ifadesini kullandı.

AP, güvenlik kameralarında yer alan görüntülerin gazeteciler tarafından daha önce cezaevinde çekilen fotoğraflarla uyuştuğunu aktardı.

Daha önce burada kalan eski mahkumlar, görüntülerin Tahran’ın kuzeyindeki hapishaneye benzediğini teyit etti.

Görüntülerde mahkumların kullandığı dikiş makineleri, alçak tavanlı tuvaleti olan tek kişilik hücre ve hapishanenin dış alanları, mahkumların kullandığı banyolar, havalandırma tesisleri görülüyor. Ses kaydı olmayan görüntülerin önemli bir kısmının 2020 ve 2021 yılında çekildiği iddia ediliyor.

Muhafızların bir mahkumu döverken, bir gardiyanın da bir mahkumun karnına yumruk vururken gösteren görüntüleri yayınlayan bilgisayar korsanlarının mesajlarında, kendilerine “Ali’nin Adaleti” adını taktıkları ve ülkenin ruhani lideri Ali Hamaney ile dalga geçtikleri görüldü.

İRAN YÖNETİMİ GÖRÜNTÜLERİ KABUL ETTİ

İran Cezaevleri Kurumu Başkanı Muhammed Mehdi Hac Muhammedi, Evin Hapishanesi’nde suistimalleri gösteren ve hacker grubu tarafından elde edildiği iddia edilen görüntülerin gerçek olduğunu kabul etti.

Twitter’dan açıklama yapan Muhammedi, “Bu tür acı olayların tekrarından kaçınmanın yanı sıra faillerin yargı önüne çıkarılacağı” sözü verdi ve “Yüce Allah’tan, sevgili Yüce Lider’den, büyük milletimizden ve asil hapishane memurlarından özür dilerim” diye yazdı.

“Kabul edilemez davranışların” sorumluluğunu üstlendiğini söyleyen Muhammedi’nin açıklaması, Batı’yla bağları olan kişileri tutmasıyla tanınan kuzey Tahran’daki tesise ilişkin suistimallerle ilgili bir raporun yayınlamasından bir gün sonra geldi.

Ancak Muhammedi, Evin’deki suistimallerin nasıl ele alınacağına dair bir plan önermedi. 1971’de Şah döneminde inşa edilmesinden bu yana hapishane o dönemden bu yana bir dizi suistimallere konu oldu.

Eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın tartışmalı 2009 seçimlerini kazanmasının ardından tutuklanan protestocuların çoğu Evin’de tutulmuştu. Hapishanede kapalı devre kameraların kurulmasını sağlayan milletvekilleri daha sonra Evin’de reformlar için de bastırmıştı.

 

Tunus’ta demokrasiye dönüş tarihi ‘belirsizliğe’ sürüklendi

İran’da cezaevinde işkence ve kötü muamele ifşa oldu yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder