28 Ağustos 2021 Cumartesi

TÜİK’e göre ekonomiye güven arttı ancak vatandaş TL yerine Bitcoin ve dolar aldı

Ekonomik güven endeksi ağustosta aylık bazda yüzde 0,7 artarak 39 ayın en yüksek değeri olan 100,8’e yükseldi. Ekonomik güven endeksinin 100’den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği gösterirken, halkın kripto para ve bankalardaki döviz mevduatlarının büyük çoğunluğunun dolar olması dikkat çekti.

BOLD – Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre Ağustos ayı ekonomik güven endeksi 100,8’e çıktı. TÜİK’in yaptığı açıklamada Temmuz ayında 100,1 olan ekonomik güven endeksinin Ağustos ayında 0,7’lik artış göstererek 100,8 değerine çıktığı belirtildi.

SON 39 AYIN EN İYİ DEĞERİ

Ekonomik güven endeksi aylık bazda yüzde 0,7 artarak 39 ayın en yüksek değeri olan 100,8’e yükselirken, TÜİK’in açıklamasında endeksteki yükselişin imalat sanayi, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektöründeki güven iyileşmesine bağlı olarak gerçekleştiği ifade edildi. TÜİK verilerine göre reel kesim güven endeksi Temmuz ayına göre Ağustos ayında 0,1 artış göstererek 112,2’ye, hizmet sektörü güven endeksi 1,2 artarak 116,1’e, inşaat sektörü güven endeksi 7,1 artarak 92,4’e ve perakende ticaret sektörü güven endeksi 0,6’lık artışla 110,3’e yükseldi. Tüketici güven endeksi ise 1,6’lık düşüşle 78,2’ye indi.

TL’YE GÜVEN OLMADIĞI İÇİN KRİPTO PARA İŞLEMLERİNDE PATLAMA YAŞANIYOR

TÜİK, ekonomiye güvenin arttığını açıklasa da İngiliz dergisi The Economist, Türk vatandaşlarının ekonomiye güvenmediğini öne sürdü. Merkez Bankasının kaybolan 128 milyar dolarını analiz eden dergi, paraların AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın döneminde harcandığını belirterek, “Türkler ülke ekonomisine güvenmediği için kripto para işlemlerinde patlama yaşanıyor” tespiti yaptı. TL’deki değer kaybının Türklerin satın alma gücünü tükettiğine dikkat çekilen analizde, birçok kişinin tasarruflarını TL yerine dolarda tuttuğuna vurgu yapıldı. Yazıda, yabancı para mevduatının toplam mevduatın yarısından fazlasını oluşturduğuna dikkat çekildi.

YOKSULLAŞAN, UMUTSUZ İNSANLAR İNTİHAR EDİYOR

İntiharlarla ilgili rapor hazırlayan CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer, “Biz intihar vakalarına ilişkin verdiğimiz soru önergelerinin hiçbirine yanıt alamıyoruz. Zaten cevap da alsak verilen rakamların doğru olduğunu düşünmüyoruz. Nisan ayında intihar sayısının 129’a yükseldiğini tespit ettik” dedi. Topladıkları sayılardaki artışa dikkat çeken Taşçıer, “Net nedeni tespit etmemiz zor ama gördüğümüz kadarıyla ekonomik krizin daha da derinleşmesi, salgının meydana getirdiği sıkıntılar ve sürecin yönetilememesi, geleceğe dair umutsuzluk gibi faktörlerin etkili olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

CUMHURİYET TARİHİNİN EN HIZLI YOKSULLAŞMA DÖNEMİNİ YAŞIYORUZ

Cumhuriyet’ten Tuğba Özer’e konuşan Psikiyatr Cemal Dindar ise Cumhuriyet tarihinin en hızlı yoksullaşma döneminin yaşandığını belirterek, “Günümüzde iktidardan ve yönetme biçiminden pay alan bir azınlık dışında çoğunluğun içinde bulunduğu toplumsal ruh hali; umutsuzluk, çaresizlik ve çıkışsızlık hissi. Cumhuriyet tarihinin en hızlı yoksullaşma dönemlerinden birini, belki de birincisini yaşıyoruz. Geçenlerde duyduğum bir sözle, topluma da hayal pilavı öneriyorlar. Fakat insanlar evine aş götüremez hale gelince büyük bir incinme yaşıyorlar. Yarının belirsizliği de korkuya dönüşüyor, bir insanın ömrüne omurga olabilecek umut ilkesi çöküyor. Bunların karşılığı, intihar eden yurttaşlarımızın geride bıraktığı sözlerde. Büyük bir ruhsal acı var” dedi.

İNTİHARLARDA EKONOMİK SEBEPLER ÇOK BÜYÜK FAKTÖR

Başkent Üniversitesi ve Türk Psikologlar Derneği’nden sosyal psikolog Prof. Dr. Doğan Kökdemir de “İntiharların sebebi yoksulluk, stres, hayattaki başka bir problem olabilir, tek bir isimle nitelendirdiğinizde yanlış yapıyor olabilirsiniz. Olası intihar sebeplerinde tabii ki ekonomik sebepler çok büyük bir faktör. Kendisini çaresiz hisseden, çıkış yolu bulamayan insanlar ne yazık ki aslında çözüm de olmayan bu yöntemi gerçekleştiriyor olabilir. Ama bizim yine de bunu yoksulluk eşittir intiharmış gibi aksetmememiz gerekiyor” dedi.

EKONOMİK GÜVEN ENDEKSİ NEDİR?

Tüketici Güven Endeksi tüketicilerin kişisel mali durumları ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleri ve gelecek dönem beklentileri ile yakın gelecekteki harcama ve tasarruf eğilimlerinin ölçmeyi amaçlayan bir gösterge. Ekonomik güven endeksinin 100’den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100’den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor. TÜİK bu endeksin ekonomik büyümeye ilişkin olarak diğer ekonomik göstergelere kıyasla daha erken bilgi sağlaması nedeniyle öncü bir gösterge olduğunu belirtiyor.

 

“Gizli el” ucuz dolar topluyor

TÜİK’e göre ekonomiye güven arttı ancak vatandaş TL yerine Bitcoin ve dolar aldı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder