26 Eylül 2019 Perşembe

Açlık sınırı 2.065 TL, yoksulluk sınırı 6.725 TL’ye yükseldi

Türk-İş, ağustosta 2 bin 58 lira olan 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının eylülde 2 bin 65 liraya, yoksulluk sınırının ise 6 bin 705 lira 94 kuruştan 6 bin 725 liraya çıktığını açıkladı.

BOLD – Türk-İş tarafından çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı araştırması” eylül ayı sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre, eylülde 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden “açlık sınırı” 2 bin 64 lira 52 kuruş olarak belirlendi.

BEKAR VE ÇOCUKSUZ YAŞAMA MALİYETİ

Gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen “yoksulluk sınırı” ise 6 bin 724 lira 81 kuruş oldu. Evli olmayan, çocuksuz bir çalışanın “yaşama maliyeti” ise aylık 2 bin 536 lira 42 kuruş olarak hesaplandı. Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı önceki aya göre yüzde 0.28 arttı.

Bu yılın 9 aylık döneminde fiyatlardaki artış yüzde 6.36 seviyesinde gerçekleşti. Gıda enflasyonunda son 12 ay itibarıyla artış oranı -baz etkisiyle- yüzde 9.05 olarak hesaplandı. Araştırmaya göre süt, yoğurt, peynir grubunda bu ay önemli bir fiyat değişikliği tespit edilmedi. Kıyma ve kuşbaşı et ile sakatat ürünlerinin fiyatları bu ay yine değişmezken, tavuk fiyatı gerilemeye devam etti. Mevsimin başlamasıyla balık daha düşük fiyatla tezgahlarda yerini aldı. Fiyat gerilemesinde hamsi, istavrit, mezgit gibi balık çeşitlerinin olumlu etkisi söz konusu oldu.

YUMURTA PAHALANMAYA DEVAM EDİYOR

Yumurtanın fiyatı bu ay daha da artarak tanesi 75 kuruşa ulaştı. Bakliyat ürün fiyatları bu ay kırmızı mercimekteki artışın dışında değişmedi. Gıda harcamasında günlük tüketimi sık olan yaş sebze ve meyve fiyatları bu ay yine mutfak harcamasını olumlu etkiledi.

Aile harcamalarında önemli ağırlığı olan yaş sebze-meyve ortalama kilogram fiyatı bu ay 5.60 lira olarak hesaplandı. Sebze ortalama kilogram fiyatı bu ay 5.41 liraya yükselirken, meyve ortalama kilogram fiyatı 5.85 liraya geriledi.

Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta makarnanın fiyatı arttı ancak diğer ürünlerin fiyatı aynı kaldı.

Tereyağı, margarin, zeytinyağı ve ayçiçek yağı fiyatı bu ay değişmedi. Siyah zeytin fiyatında artış, yeşil zeytin fiyatında azalış ortalamada fiyatları geriletti.

ÇAYA YAPILAN ZAM EYLÜL AYINDA FİYAT ETİKETLERİNE YANSIDI

Çay fiyatındaki artış bu ay etikete yansıdı. Baharat fiyatı yine aynı kaldı. Şeker ve tuz ile bal, pekmez fiyatı aynı kalırken, reçelin fiyatı arttı.

“2020 yılının Arjantin’i şimdiden seçildi: Türkiye”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder