28 Eylül 2019 Cumartesi

Osman Hamdi Bey’in ‘Kuran Okuyan Kız’ tablosuna rekor fiyat

‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ ve ‘Yeşil Cami Önü’ gibi tablolarıyla satış rekoru kıran, Osman Hamdi Bey’in bir tablosu daha satış rekoru kırdı.

BOLD- Türk resminin önemli isimlerinden Osman Hamdi Bey’in 1880 yılında yaptığı ve 45 yıldır aynı ailede bulunan ‘Kur’an Okuyan Kız’ adlı tablosu önceki gün Londra’da Bonhams Müzayede Evi tarafından düzenlenen açık artırmada 6 milyon 315 bin sterline (44 milyon 12 bin lira) satıldı.

Ünlü ressamın ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ tablosu 5 milyon TL’ye ‘Yeşil Cami Önü’ tablosu ise 13 milyon 509 bin TL’ye satılmıştı.

Bonhams’ın ’19. Yüzyıl Avrupa, Victoria Dönemi ve İngiliz Empresyonist Sanatı’ başlıklı müzayedesinde satılan tuval üzerine yağlıboya eserde, rahledeki Kuran’ı Kerim’in önünde diz çökmüş genç bir kadın resmediliyor.

Bonhams’ın 19’uncu yüzyıldan kalma sanat eserlerinden sorumlu uzmanlarından Charles O’Brien, eserin, sanatçının son yıllarda açık artırmaya çıkan en güzel ve değerli tablolarından biri olduğunu vurguladı.

Tuval üzerine yağlıboya olan 41,1 X 51 cm boyutundaki eserin, sanat tarihçileri tarafından Osman Hamdi Bey’in kendine özgü tarzının belirgin özelliklerini taşıdığı belirtiliyor. Genç kadının giysisinin detayları ve bulunduğu ortamın renkli ve İslami tasarımlarla dolu oluşu, ünlü ressamın imzası şeklinde nitelendiriliyor.

Osman Hamdi Bey’in ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ tablosu 5 milyon liraya ‘Yeşil Cami Önü’ tablosu ise 13 milyon 509 bin liraya satılmıştı.

Osman Hamdi Bey’in 1890’da yaptığı ‘Kuran Tilaveti’ adlı tablo ise 22 Ekim’de yine Londra’da, Sotheby’s Müzayede Evi tarafından açık artırmaya çıkarılacak. Tablonun 3 ila 5 milyon sterlin (20.9 ila 34.85 milyon lira) arasında bir fiyata alıcı bulması bekleniyor.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder