25 Eylül 2019 Çarşamba

Diyanette personel harcamaları kara deliğe dönüştü

Sayıştay’ın 2018 yılı mali denetim raporuna göre Diyanet İşleri Başkanlığı, başlangıç ödeneğinden 3 milyar TL fazla harcama yaptı. Fazla harcama, personel gideri olarak gösterildi.

BOLD – Diyanet İşleri Başkanlığı, yıl sonu ödeneği olan 5 milyar TL’yi aşarak fazladan 3 milyar TL daha harcadı. Cumhuriyet’ten Ozan Çepni’nin haberine göre, Diyanet için 2018’de başlangıç ödeneği 5 milyar 168 milyon lira olarak belirlendi. 2018 ödeneğini kullanmaya başlayan Diyanet, yılın ilk 6 ayında maaş ödemelerinin ardından bütçesini tüketti.

Sayıştay, Diyanet’in başlangıç ödeneğine göre 3 milyar 191 milyon TL fazla harcama yaptığını tespit etti. Diyanet’in merkezi bütçeden harcama miktarı yıl sonunda 8 milyar 452 milyon TL’ye ulaştı. Sayıştay raporunda, Diyanet’in ödenek üstü harcamasının “yüzde 99’u personelin maaş ve sosyal güvenlik primi ödemelerinden kaynaklanmaktadır” değerlendirmesi yapıldı.

 BÜTÇENİN YÜZDE 10’UNU DİYANET HARCADI

Rapora göre Diyanet, 2018’de Merkezi Yönetim Bütçesi’nin yüzde 10’unu harcamış oldu. Diyanet’in bütçesinin 6.2 milyar TL’si personel giderleri, 1.1 milyar TL’si SGK primleri, 252 milyon TL’si mal ve hizmet alım giderleri, 136 milyon TL’si sermaye giderleri, 31 milyon TL’lik kısmı da cari transferler olarak açıklandı.

Her yıl Sayıştay raporlarının ardından tartışma yaratan ve denetimlerde ayrıntılarına yer verilmeyen “Kar amacı gütmeyen kuruluşlara yapılan transferler” başlığı altındaki ödemeler Diyanet için 2018’de de dikkati çekti.

DİYANETTEN VAKIFLARA 89 MİLYON TL AKTARILMIŞ

Diyanet’in kamu bütçesinden detaylandırılmayan kuruluşlara 89 milyon TL aktardığı raporlara yansıdı. Temsil ve tanıtım için 2.8 milyon TL harcayan Diyanet, “tüketime yönelik mal ve hizmet alımları” başlığında yer alan faturalar için de 104 milyon TL ödedi.

Diyanet faiz gelirini 8’e katlamış

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder