28 Eylül 2019 Cumartesi

Çiftçiye artık mazot, gübre ve prim desteği verilmeyecek

Tarımda destekleme modeli bir kez daha değişiyor. Çiftçinin mazot, gübre ve prim desteği 2020’de kaldırılıyor.

BOLD- Artık Çiftçi Kayıt Sistemi’ne yaptıkları başvuruya göre arazi büyüklüğüne bakılmaksızın çiftçi başına en az 500, en fazla 1.000 lira doğrudan ödeme yapılacak. Öte yandan tarımda puanlama sistemine geçilecek. Çiftçiler puanına göre destek alacak.

Henüz 2019 üretim yılına ait destekleri açıklayamayan Tarım ve Orman Bakanlığı, 2020 yılında uygulanacak ve ödemeleri 2021 yılında yapılacak puanlama sistemine geçiyor. Bu yeni sistemde her çiftçinin bir puanı olacak ve destekler de bu puana göre verilecek.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin gelecek Pazartesi veya Salı günü yeni destek sistemini AKP’li cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sunması ve ondan sonra kamuoyuna açıklanması bekleniyor. Henüz adı konulmamış yeni destek sistemini Bakan Pakdemirli’den önce ilk kez Dünya gazetesinden Ali Ekber Yıldırım açıkladı.

Karamollaoğlu: AKP politikaları Türk tarımına zarar verdi

Bakanlığın üzerinde çalıştığı destekleme modelinin adının ne olacağına ilişkin üç isim üzerinde duruluyor. Birincisi “Çiftlikte kal, teşvik al”, ikincisi “Tarımsal Üretimde Kal, Teşvik Al” üçüncüsü de “Üretimde kal, Teşvik Al”. Bu üç isimden biri yeni destekleme modelinin adı olacak. Bu hafta sonu isim kesinleştirilecek.

ARAZİ BÜYÜKLÜĞÜNE VE ÜRETECEĞİ ÜRÜNE BAKILMAYACAK

Yeni destekleme modelinde arazi büyüklüğüne, üreteceği ürüne bakılmaksızın her çiftçiye Çiftçi Kayıt Sistemi’ne başvurusu tarihine göre 500 ila 1.000 lira arasında doğrudan ödeme yapılacak.

Bakan “Kullanılamaz” dedi, küçük damat şov yaptı

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne 1 Eylül-31 Aralık tarihleri arasında başvurarak hangi ürünleri ekeceğini bildiren çiftçiye sabit olarak 1.000 lira doğrudan ödeme yapılacak. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne 1 Ocak-31 Mart tarihleri arasında başvuran ve ekeceği ürünü bildirenlere ise çiftçi başına 500 lira ödenmesi öngörülüyor.

ÇİFTÇİLER PUAN TOPLAYACAK

Yeni destekleme sisteminde her çiftçinin bir puanı olacak ve alacağı destek bu puana göre hesaplanacak. Tarım ve Orman Bakanlığı, bitkisel üretimde her ürün veya ürün gurubu için bir puan belirleyecek. Çiftçiler son 3 yılda ektiği ürünlere göre puan toplayacak ve alacağı destek de bu puana göre olacak.

Tarım alanı 3.3 milyon hektar düştü, çiftçi sayısı 661 bin kişi azaldı

Bir örnekle açıklamak gerekirse, Tarım ve Orman Bakanlığı varsayalım ki buğday veya hububata 1 puan, yağlı tohumlara 2 puan, pamuk ekimine 4 puan olacak şekilde tüm ürünler için puan belirledi. Çiftçinin son 3 yıldaki Çiftçi Kayıt Sistemi bildirimlerine bakılacak, bu ürünlerden hangisini ekmişse ona göre puan toplayacak ve bu puana göre de destek alacak. Puanı yüksek olan çiftçi daha çok destek alacak.

Mevcut destekleme uygulamasında nasıl ki her ürün için dekara mazot desteği farklı ödeniyorsa, bu sistemde de her ürün için farklı puan ve farklı destek ödemesi olacak.

ERDOĞAN ONAYLARSA 2020’DE UYGULANMAYA BAŞLANACAK, DESTEKLER 2021’DE ÖDENECEK

Yeni destekleme modeli Erdoğan tarafından onaylanırsa ilk uygulaması 2020 yılında başlayacak ve ilk ödemeler de 2021’de yapılacak.

Tarımın bittiğinin göstergesi: Gübre alımı durdu GÜBRETAŞ’ta astronomik zarar

Buna göre 2020’de 1 Eylül- 31 Aralık tarihinde Çiftçi Kayıt Sistemine bildirimlerde bulunan çiftçiler 1.000 lira, 1 Ocak-31 Mart tarihlerinde başvuranlar ise 500 lira destek almaya hak kazanacak. Bunun ödemesi de 2021 bütçesinden yapılacak.

DESTEKLER YÜZDE 40 AZALACAK

Yeni destekleme modeli ile kaldırılacak mazot, gübre ve prim destekleri toplam destekleme bütçesinin yüzde 40’ını oluşturuyor.

2018 üretim yılına ait ve 2019’da ödenen destekleme primi tutarı 3 milyar 456 milyon lira. Bu, desteklerin yaklaşık yüzde 24’üne denk geliyor.

İthal patatesler Twitter’ı yıktı: Tarım Bakanı’nın danışman olduğu firma ithalatı yapacak iddiası

2018 yılına ait Mazot ve Gübre Desteklemeleri çerçevesinde 2 milyon 126 bin 968 çiftçiye mazot desteği olarak 2.3 milyar lira, gübre desteği olarak ise yaklaşık 541 milyon lira destek ödendi. Mazot, gübre ve prim desteklerinin toplamı 6 milyar lira civarında.

HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ DAHA FARKLI OLACAK, BAZI DESTEKLER KALDIRILACAK

Puanlama sistemi bitkisel üretimde uygulanacak. Hayvancılıkta da desteklerin sadeleştirilmesi bekleniyor. Hayvancılıkta bazı destekler kaldırılacak, bazıları ise azaltılacak.

Para olmadığı için çiftçiye destek açıklanamadı

Besilik erkek hayvan desteği kapsamında hayvanlarını bakanlık onaylı kesimhanede kestiren besicilere 200 başa kadar hayvan başına ödenen 250 liralık desteğin 100 liraya indirileceği ifade ediliyor.

Besicilik bölgesi kapsamındaki illerde buzağı başına ödenen 200 lira ilave desteğin kaldırılması öngörülüyor.

Soykütüğüne kayıtlı hayvan başına ilave desteğin de kaldırılması bekleniyor.

Bakanlık genç çiftçiyi, genç çiftçi de devleti kazıklamış!

Küçükbaş hayvan desteklerinin ise artırılması tahmin ediliyor. Erdoğan, yerel seçim öncesi Van mitinginde küçükbaşta hayvan başına 25 lira olan desteğin 100 liraya çıkarılacağını söylemişti.

2019 DESTEKLEMELERİ BÜTÇEYİ AŞTIĞI İÇİN BEKLETİLİYOR, BAZI DESTEKLER AZALTILARAK AÇIKLANACAK

Henüz açıklanmayan 2019 ürünü desteklemelerinin ise bütçeyi aşması nedeniyle bekletildiği, bazı destekler azaltılarak yakın zamanda açıklanması bekleniyor. 2019 üretim yılına ait destekler mevcut sisteme göre ödenecek.

“KENDİ BAŞINIZA KARAR ALIP AÇIKLAYACAKSANIZ TARIM ŞURASI’NI NİYE TOPLUYORSUNUZ? HANİ TARIMIN GELECEK 25 YILI PLANLANACAKTI?”

Tarım ve Orman Bakanı Bakanlığı Ekim ayı sonuna doğru 3. Tarım Şurası düzenliyor. Bu kapsamda tarım desteklemeleri ile ilgili çalışmalar da yapılıyor. Uzmanlar, Tarım Şurası toplanırken öncesinde destekleme ile ilgili yeni bir modelin açıklanmasının çok yanlış olacağını ifade ediyor.

Hükumetin açıkladığı taban fiyatları takan yok

Bu modelin Tarım Şurası’nda tartışıldıktan sonra açıklanmasının daha doğru olacağını vurgulayan uzmanlar, “Madem kendi başınıza karar alıp açıklayacaksanız Tarım Şurası’nı niye topluyorsunuz? Hani tarımın gelecek 25 yılı planlanacaktı? Her şeyi bakanlık kendisi yapıyor. Şura’ya gerek yok” yorumunu yapıyor.

6 ayda doğal gaza yüzde 65, elektriğine yüzde 69 zam yapıldı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder