28 Eylül 2019 Cumartesi

Kitap üretimi düştü

Bu yıl 7. düzenlenen Diyarbakır Kitap Fuarı bugün başladı. Açılışta konuşan TYB Başkanı Kenan Kocatürk, Türkiye’de kitap üretimi ve kişi başına düşen kitap konusunda güncel rakamları açıkladı.

BOLD- Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, 28 Eylül – 6 Ekim 2019 tarihleri arasında düzenlediği Diyarbakır 7. Kitap Fuarı’nın açılışında konuştu. Kitap üretiminde yaşanan düşüşün sürdüğüne dikkat çeken Kocatürk, geçen yılın aynı ayına göre % 1,20; geçen yılın 8 aylık toplamına göre ise genel toplamda % 0,31’lik düşüş olduğunu kaydetti.

TÜYAP Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Diyarbakır 7. Kitap Fuarı’nın açılışında konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk; Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı ISBN Ajansı’ndan alınan bilgilere göre 2018 yılında 67.135 adet yeni başlık üretildiğini, genel toplamda 2017 yılına oranla % 11,27’lik bir artış olduğunu aktardı.

Bu rakamların, bağımsız yayıncılığın çeşitlilikteki başarısı olduğunu ve bu sayede Türkiye’nin IPA (Uluslararası Yayıncılar Birliği) verilerine göre dünya sıralamasında 6. sıraya yerleştiğini ifade eden Kocatürk bu artışa rağmen, Türkiye’de hem kitap üretiminin artış hızında hem de kişi başına düşen kitap sayısında düşüş olduğunu hatırlattı.

Kenan Kocatürk araştırma-inceleme, edebiyat ve çocuk yayıncılığı alanlarının oluşturduğu kültür yayıncılığının, 2019’un ilk sekiz ayında 85.670.625 adet kitap üretimiyle toplam üretimin % 32,65’ini oluşturduğunu; ancak 2018’in ilk sekiz ayının toplam üretimine göre bu alanda % 7,17’lik bir düşüş yaşandığını dile getirdi. Her sene daralma gösteren akademik yayıncılığın ise % 3,06’lık artışla toplam üretimin %1,04’ünü oluşturduğunu ifade eden Kocatürk, 2019 yılının ilk sekiz ayında, 2018’in ilk sekiz ayına göre genel toplamda % 0,31’lik düşüş gözlemlendiğini aktardı.

Ardından okuma kültürünün önemine bir kez daha değinen Kocatürk, kitap okumayan çocuklar normal bir cümleyi 45 saniyede anlayabiliyorken, bu sürenin kitap okuma kültürü edinmiş çocuklarda 13 saniye olduğunu hatırlattı. Kocatürk, son yıllarda kitap okumak gibi odaklanma ve dikkat gerektiren faaliyetlerin azaldığına, çoklu görev yürütmeyi teşvik eden anlık mesajlaşma gibi faaliyetlerin ise arttığına dair pek çok araştırma olduğunu ifade etti. Daha fazla akıllı telefon kullanımı, çoklu görev yürütme ve sosyal medya kullanımı sonucunda daha zayıf akademik performans olacağının tahmin edildiğine; öte yandan düzenli kitap okumayla daha yüksek okuryazarlık becerileri arasında güçlü bir ilişki olduğuna dikkat çekti.

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder