CHP’nin öncülüğünde birçok siyasi parti ve sivil toplum kuruluşunun katılımı ile yargı paketi üzerinde çalışan komisyon kanun teklifini tamamladı. Teklif, 1 Ekim’de başlayacak yeni yasama döneminde TBMM’ye sunulacak.
BOLD – AKP’nin hazırladığı yargı teklifini “teknik düzenleme” olarak nitelendiren CHP “Bizimki reform niteliğinde” dediği ayrı bir kanun teklifi hazırladı. CHP Milletvekili İbrahim Kaboğlu, yargıyla ilgili kısmi bir anayasa değişikliği teklifinin de gündeme gelebileceğini söyledi.
AKP’NİN PAKETİ İHTİYAÇLARA CEVAP VEREMEZ
Anayasa hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, teklifteki düzenlemelerin ihtiyaçlara cevap verecek kapsamda olmadığını belirtti. Kabaoğlu, CHP olarak HDP, Saadet Partisi, Demokrat Parti ve Türkiye İşçi Partisi başta olmak üzere meslek örgütleri ve derneklerin katılımı ile uzun süredir üzerinde çalıştıkları yargı paketi çalışmasını tamamlandıklarını ifade etti.
CHP’NİN YARGI PAKETİ 3 AŞAMALI
CHP’nin hazırladığı yargı paketi Ceza Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu, Terörle Mücadele Kanunu, Hâkimler ve Savcılar Kurulu Kanunu gibi birçok kanunda değişiklik içeriyor. Aşamalı bir çalışma hazırladıklarına dikkat çeken Kaboğlu, “Adil yargılanma hakkının asgari güvencelerini sağlamaya yönelik 3 aşamalı bir çalışma hazırladık. Adil yargılanma hakkı ile bağdaşmayan yasa hükümlerinin kaldırılması, değiştirilmesi ve yenilenmesi üzerine kapsamlı bir çalışma. Bizimki reform niteliğinde” şeklinde konuştu.
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ GÜNDEME GELEBİLİR
Gazete Duvar’ın haberine göre, teklifte başta Hakim ve Savcılar Kurulunun yapısının değiştirilmesi olmak üzere anayasada da yargı ile ilgili kısmi bir değişiklik önerisi yer alıyor. Prof. Dr. Kaboğlu, Meclis Başkanlığına sunulacak kanun teklifinin yanı sıra yargı ile sınırlı olmak üzere ayrıca bir anayasa değişikliği teklifinin de gündeme gelebileceğini söyledi.
HDP: HSK’NIN YAPISI VE İŞLEVİ DEĞİŞMELİ
Diğer yandan HDP de, AKP’nin yargı paketinin evrensel ve hukuk kurallarına uygun hazırlanmadığı görüşünde. Taslak yargı paketinin toplumun ihtiyaçlarına cevap verir nitelikte olmadığını dile getiren HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, yargının yitirdiği tarafsızlığını ve bağımsızlığını yeniden kazanabilmesi için ciddi bir yargı reformu gereksinimi olduğunun altını çizdi. Oluç, Hakimler Savcılar Kurulunun yapısının ve işleyişinin de değişmesi gerektiğine dikkat çekti.
HDP YOL TEMİZLİĞİ ÇALIŞMASINI SUNDU
Parti olarak kendilerinin de bir yargı reformu strateji metni hazırladıklarını hatırlatan Oluç, 27 kalem ve birçok maddeden oluşan ‘yol temizliği’ adını verdikleri çalışmayı Adalet Bakanlığı başta olmak üzere, daha sonra siyasi partilere ve son olarak da görüştükleri sivil toplum kuruluşlarına verdiklerini kaydetti.
İYİ PARTİ’DE HSK’DAN RAHATSIZ
İyi Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan ise, “Asıl sorun Hakimler ve Savcılar Kurulunun yapısındadır. Adalet reformu dedikleri reformun tamamını değiştirseler, HSK’nın yapısında değişikliğe gidilmediği sürece Türkiye’de yargının bağımsız olduğuna dair bir ifadede bulunmak mümkün değildir” dedi. Türkkan, İyi Partinin yargıda yapılacak değişiklikler ile ilgili yaptığı çalışmanın henüz tamamlanmadığını ifade etti.
medyaboldAKP ikinci yargı paketinin çalışmalarına başladı: Örtülü af yolda
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder