25 Eylül 2019 Çarşamba

Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlalleri, Norveç kütüphanelerinde sergilenecek

Geçtiğimiz hafta sonu Norveç’in fredrikstad şehrinde “Amnesty International Gruppe 35 Fredrikstad” tarafından Türkiye’de yaşanan hak ihlalleri konulu bir sergi düzenledi. Uluslararası Af Örgütü (Amnesty) Türkiye Şubesi Eski Direktörü İdil Eser’de konuşmacı olarak katıldı.

BOLD-Norveç’in başkenti Oslo’ya bir saat uzaklıkta bulunan Fredrikstad şehrinde Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlalleri ve Hizmet Hareketi’ne yönelik sürdürülen “Tenkil” sürecine ilişkin bir toplantı düzenlendi. Türkiye’de bir dizi hukuksuzluklara maruz kalmış insanlarında katıldığı toplantıyı Amnesty International Gruppe 35 Fredrikstad Grubu Başkanı Svenn Poppe ve Başkan Yardımcısı Einar Hjørleif Sson düzenledi.

İDİL ESER KONUŞMACI OLARAK KATILDI

Programa konuşmacı olarak katılan Uluslararası Af Örgütü (Amnesty) Türkiye Şubesi Eski Direktörü İdil Eser, İstanbul Büyükada insan hakları Savucularıyla birlikte düzenledikleri toplantı nedeniyle 11 Temmuz 2017 nasıl gözaltına alındığını ve tutuklandığını anlattı. 10 insan hakları savunucusu ve aktivistin Türkiye’de “casusluk” ve “darbe” suçlamasıyla yargılandığını belirten İdil Eser, gözaltına alınırken terörist ve ajan muamelesi gördüğünü ifade etti.

İstanbul Maltepe’deki çalışma ofisinin uzun namlulu özel timler tarafından basıldığını vurgulayan İdil Eser, Türkiye’deki hukuksuzluğun devam ettiğini anlattı. Cezaevlerindeki bebekler, hasta tutuklular, kadınlar, HDP eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın yeniden tutuklanması gibi konulara değinen Eser, yaşanan insan hakları ihlallerinde ayrım yapmadan karşı çıkmak gerektiğini savundu.

Amnesty International Gruppe 35 Fredrikstad Grubu Başkanı Svenn Poppe (soldaki) ve Başkan Yardımcısı Einar Hjørleif Sson (sağdaki)

“TÜRKİYE İLE ARAMIZDA BİR YAKINLIK VAR”

Amnesty International Gruppe 35 Fredrikstad Grubu Başkanı Svenn Poppe ve Başkan Yardımcısı Einar Hjørleif Sson, Türkiye’deki gelişmeleri yakından takip ettiklerini vurguladı. Başkan Poppe, Türkiye ile Norveç halkı arasında bir yakınlık olduğunu ve bu nedenle her türlü gelişmenin kendilerini etkilediğini ifade etti. Uzun yıllardır Norveçlilerin yaz tatillerinde Türkiye’de vakit geçirdiklerini anlatan Poppe, “Aramızda bir yakınlık var” sözleriyle neden böyle bir program düzenlediklerinin sorusunda cevap vermiş oldu.

Uluslararası medyaya da ve Norveç medyasında Türkiye ile ilgili çıkan haberleri yakından takip ettiklerini anlatan Einar Hjørleif Sson, son birkaç yıldır tanıştığı Türklerden duyduğu hikâyelerin kendisini çok etkilediğini anlattı. Başkan Poppe ve Yardımcısı Sson, programda kullandıkları insan hakları ihalelerini anlatan karikatürleri, Norveç’in başka şehirlerindeki kütüphanelerde sergilemeyi düşündüklerini vurguladı. Bunun için çevre şehirlerdeki insan hakları savunucusu aktivistlerle toplantı yapacaklarını anlatan ikili, Suudi Arabistan, Çin ve İran’daki insan hakları ihlallerinin ardından Türkiye’den de aynı şekilde ihlalleri duyduklarında endişelenmeye başladıklarını ifade etti.

Toplantıya katılan Norveçlilere ebru sanatıyla yapılmış taplolar hediye edildi.

Cumartesi günü düzenlenen etkinlikte katılımcılara, bölge yaşayan Türklerin hazırladığı Türk Mutfağı’na ait yiyecekler ikram edildi. Sergi süresince katılımcılara ney dinletisi sunuldu ve ebru sanatıyla yapılan figürler hediye edildi.

New York’tan sonra Almanya sokaklarında “tutuklu bebekler” protestosu

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder