27 Eylül 2019 Cuma

Kış öncesi gıda fiyatları yükseliyor: Artış yüzde 32

Havaların soğumaya başladığı bugünlerde gıda fiyatlarında yükselişler hızlandı. Ocak ayından beri gıda ürünlerindeki artış yüzde 32’yi buldu.

BOLD – Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, Ankara’daki pazar ve marketlerden fiyatlarını her ay düzenli olarak derlediği ve halkın en fazla tükettiği 77 gıda maddesinden oluşan bir sepeti esas alarak yaptığı “halkın enflasyonu” araştırmasının eylül ayı sonuçları açıkladı. Yoksul kesimin gelirinin büyük bölümünü gıdaya ayırmak zorunda kaldığı hatırlatılan araştırmada halkın en çok tükettiği gıda maddelerinin son 9 ayda yüzde 31,9 oranında fiyatlarının arttığına dikkat çekildi.

GIDADA FİYAT ARTIŞI SÜRÜYOR

Halkın en yoksul yüzde 20’lik kesiminin harcamalarının üçte birini oluşturan gıda harcamalarında yaşanan artışın eylül ayında da devam ettiği belirtilen araştırmada, “Eylülde bir önceki aya göre yüzde 1,3 oranında artan gıda fiyatlarında bu yılın ilk dokuz aylık döneminde yüzde 31,9 oranında, eylül sonu itibariyle son bir yılda ise yüzde 38,9 oranında artış yaşandı” denildi.

GELİRİN 5’TE BİRİ EKMEK VE MAKARNAYA

Türkiye’deki aileler gıda için harcadıkları her 100 liranın 17,9 lirasını pirinç, ekmek, bulgur, buğday unu, makarna ve şehriye gibi ürünlere harcıyor. Diğer ülkelere göre miktar olarak çok az tüketilmesine rağmen, dünyanın belki de en yüksek fiyatlarının geçerli olması nedeniyle et ve balık için yapılan harcamalar ise gıda harcamalarının yüzde 22,4’ünü oluşturuyor. Süt, peynir, tereyağı ve diğer süt ürünleri ile yumurtanın gıda harcamaları içerisindeki payı ise yüzde 13,4’ü buluyor. Türkiye’de gıda için harcanan her 100 liranın 5,5 lirası tereyağı dışındaki yağlara,10,8 lirası meyveye, 15,1 lirası sebzeye, 6,1 lirası şeker, reçel, bal gibi gıda ürünlerine, 3,1 lirası çay ve kahveye, 3,6 lirası alkolsüz içeceklere, 2,2 lirası ise diğer gıda maddelerine ayrılıyor.

SEBZE FİYATLARI YÜZDE 55 ZAMLANDI

Hava soğuklarının hissettirdiği eylül ayında sebze fiyatları bir önceki aya göre yüzde 14,5 oranında zamlandı. 9 ayda sebzede yaşanan artış ise yüzde 55,7 oldu. Sebzeyi yüzde 40,8 ile diğer ürünler, yüzde 39,5 ile meyve, yüzde 36,2 ile süt ve süt ürünleri, yüzde 13,4 ile yağ takip etti. Ekmek, un, bulgur ve makarnadaki 9 aylık fiyat değişimi yüzde 12,3 oldu.

Şirin Ünal’a ikinci taciz suçlaması

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder