26 Eylül 2019 Perşembe

Maarif Vakfı denetlenemiyor, vatandaşın parası kime gidiyor?

Hizmet Hareketi’ne yakın okulları devralmak için kurulan Maarif Vakfının milyonlarca liralık bütçesinin denetlenemediği Sayıştay raporuyla ortaya çıktı. CHP’li Murat Bakan, “Peki vatandaşın parası kime, nereye gidiyor” diye sordu.

BOLD Sayıştay, 2018 yılı MEB bütçesine ilişkin denetim raporlarında yurt dışındaki Türk okullarının devralınması için kurulan, Maarif Vakfının faaliyetlerine “denetim dışı” devam ettiğini ortaya koydu.  Vakfa ilişkin MEB’e iletilen milletvekili soru önergelerinin yine vakıf tarafından yanıtlanması TBMM denetimini de ortadan kaldırdı.

Cumhuriyet’in haberine göre, vakfın denetim organının yasaya göre oluşturulmadığını tespit eden Sayıştay, “Denetim Kurulunun oluşumunda, kuruluş yasasında öngörülmüş olmasına rağmen Milli Eğitim Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığının temsilcilerine yer verilmediği görülmüştür” dedi. Raporda, MEB ile Hazine ve Maliye Bakanlığı temsilcilerinin denetimde yer almasının yasal bir zorunluluk olduğu da vurgulandı.

DENETİM KURULU: İLETİŞİM UZMANI, BELEDİYELER BİRLİĞİ SEKRETERİ…

Vakfın denetim kurulunda bütçesinden pay aldığı MEB ve Maliye yerine yeterliliği tartışılan isimler olması da dikkat çekti. Rapor ile vakfın denetlenmesinde “Sermaye Piyasası Kurulu Üyesi, Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi, Serbest Avukat ve İletişim ve Marka Uzmanı” görev aldığı açıklandı. Vakfın yapılanmasını eleştiren Sayıştay ise “Kanun koyucunun bu düzenlemedeki amacının, herhangi bir kurum ya da kuruluş mensupları veya serbest çalışanlar arasından seçilecek denetim kurulu üyelerinin bir bölümünün bu bakanlıklarla ilişkilendirilmesi olduğu düşünülemez. Bu nedenle vakfın denetim kurulunun anılan kanunun amir hükmü doğrultusunda teşekkül ettirilmesi sağlanmalıdır” değerlendirmesi yaptı.

SORUYU DA VAKIF YANITLADI

Maliye ve MEB’in denetleyemediği Sayıştay raporlarına yansırken vakfın TBMM tarafından da denetiminin engellendiği belirlendi. Vakfın bütçesi ve faaliyetlerine ilişkin MEB’den soru önergesi ile yanıt arayan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, bakanlık yerine vakıf yönetiminin gönderdiği kopyala yapıştır yanıtlarla karşılaştı. Soru önergesi ile MEB’e sorulan soruları MEB yerine Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün yanıt verdi. Prof. Dr. Akgün, yanıtta “2018 yıl sonu ile 2019 yılı ilk 8 ayı kıyaslandığında okul sayısı yüzde 51, derslik sayısı yüzde 37, öğrenci sayısı yüzde 77 artmıştır. Faaliyetlerimizdeki artışla birlikte yeni yatırımlar için gereken finansman bütçede artışa sebep olmuştur” dedi.

‘PARA NEREYE GİDİYOR?’

MEB tarafından soruları yanıtsız bırakılan CHP’li Murat Bakan, “Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a sorduğumuz sorulara cevaben Maarif Vakfının MEB’e yazdığı yazı gönderildi. Soruların muhatabı Bakan Bey, Maarif Vakfı ile aramızda ‘posta’ görevi görmüş, sağ olsun. Ortada devasa bir bütçe var, ama denetim yok. TBMM denetleyemiyor, MEB denetleyemiyor, Maliye Bakanlığı denetleyemiyor, Sayıştay denetleyemiyor. Peki ‘vatandaşın parası kime’ nereye gidiyor? Kim açıklayacak” dedi.

Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlalleri, Norveç kütüphanelerinde sergilenecek

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder