25 Eylül 2019 Çarşamba

Berkin Elvan’ın davasında sanık polis Dalgalı’nın tutuklanması talebine ret

Gezi olayları sırasında polisin attığı gaz fişeğiyle hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın failinin yargılandığı davaya devam edildi. Sanık polis Fatih Dalgalı’nın tutuklanmasıyla ilgili talep mahkeme tarafından reddedildi.

BOLD – Gezi olayları sırasında polis tarafından atılan gaz fişeğiyle yaralanıp 269 gün komada kaldıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan davasının 14. duruşması bugün Çağlayan Adliyesinde görüldü.

İleri Haber’in haberine göre, Berkin Elvan’ın faili polis Fatih Dalgalı’nın yargılandığı davada altı yıl sonra yapılan keşfin raporu dosyaya geldi.

ARALARINDAKİ MESAFE 50-60 METRE

Yargılamayı yapan İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesinin kararıyla Berkin Elvan’ın ölümünden 6 yıl sonra 10 Nisan 2019’da olay yerinde keşif yapılmıştı.  Keşfe ilişkin İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporda, Berkin Elvan ile atış yapan iki polisin arasında 59 ve 60 metre olduğu tespit edildi.

Raporda, ZET tüfeği ile ilgili bilirkişi değerlendirmesine de yer verildi. Tüfeğin 45 metre etkili, 150 metre azami menzili olduğu aktarıldı. Silahın kullanımı esnasında verilecek açıyı ölçecek herhangi bir aparatın bulunmadığının belirtildiği raporda, açının arazi, rüzgar, mesafe unsurları göz önüne alınarak el kararı ile ayarlandığı anlatıldı. Tüfekte kullanılan mühimmatların hızının kullanıcı personel tarafından ayarlanmasının mümkün olmadığı aktarıldı.

ELVAN’I YARALAYAN GAZ TÜFEĞİ TESPİT EDİLEMEDİ

Tüfeğin gösterici grup ile müdahale kuvvetinin arasındaki mesafenin 50 ila 150 metre olduğu durumlarda kullanılabileceği, topluluğun gerisine ve yanlarına doğru atış yapılması gerektiği belirtildi. Raporda, gaz tüfekleri ve mühimmatına ilişkin görsellere de yer verildi ve Berkin Elvan’ın hangisiyle yaralandığının tespit edilemediği aktarıldı.

‘15-20 DERECEYLE ATIŞ YAPILMASI UYGUNDUR’

Tüfeğin 45 derecelik açıyla tutularak atış yapılması gerektiğinin belirtildiği raporda, olay günü polislerin bulunduğu yer ile Berkin Elvan’ın yaralandığı yer arasındaki caddenin aşağıya doğru eğimli olduğu hatırlatıldı ve şu değerlendirme yapıldı: “Söz konusu olay yeri özellikleri ve mesafeler göz önüne alındığında 15 ila 20 derecelik bir açı ile atış yapılmasının uygun olduğu değerlendirilmektedir.”

Raporda, “olay yeri ve mesafeler göz önüne alındığında, duvara çarpıtmak veya zeminden sektirmek suretiyle atış yapılmasının da uygun olduğu” da belirtildi.

‘YETERSİZ KALDIK’

İncelenen görüntülerde ZET kullanan iki polisin kaç derecelik açıyla atış yaptıklarının tespit edilemediği anlatıldı. Raporda son olarak, gaz tüfeği bilirkişilerinin sadece gaz tüfeği kullanıcısı olduklarından, olayda kusur oranlarının tespitinde yetersiz kaldıkları aktarıldı. Bilirkişiler, Jandarma genelinde gaz tüfeği eğitimlerinin yapıldığı İzmir Foça Jandarma Okul Komutanlığındaki usta öğrencilerin veya Adli Tıp Kurumunun kusur oranlarının tespiti için uygun oldukları belirtildi.

Duruşmadan yine karar çıkmazken, bir sonraki duruşma 13 Kasım 2019 tarihine ertelendi.

15 Temmuz’a bir karartma daha: Rapor TBMM’de kayboldu

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder