26 Eylül 2019 Perşembe

AKP ikinci yargı paketinin çalışmalarına başladı: Örtülü af yolda

Yargı reformu kapsamında ilk paketi muhalefete sunan AKP, Adalet Bakanlığı bürokratları ve hukukçu milletvekilleriyle infaz sisteminde yapılacak değişiklikler konusunda çalışmalara başladı.

BOLD – Kamuoyunda örtülü af olarak nitelendirilen düzenleme özellikle cezaevlerinde yatan yüz birlerce mahkum tarafından merakla bekleniyor.

CEZALARIN YARI ORANINDA İNFAZI GÜNDEMDE

İnfaz Yasası’nda kapsamlı bir değişiklik düşünülürken, cezaların yarı oranında infaz edilmesi, tüm hapis cezalarında tahliyeye 1 yıl kala “denetimli serbestlik” koşuluyla tahliye uygulamasına ceza süresine göre kademeli bir sistem getirilmesi, özel infaz hükümleri ve iyi hal indiriminin yeniden düzenlenmesi üzerinde duruluyor. Paketin yasalaşmasıyla binlerce hükümlü cezaevlerinden tahliye olacak.

ÖRTÜLÜ AF TARTIŞMASI

“Örtülü af” olarak da nitelendirilebilecek infaz indirimiyle ilgili düzenlemeleri 1. yargı paketine koymayan AKP yönetimi, Cezaların İnfazı ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yasa’da yapılacak değişiklikler için çalışmalarına başladı. Adalet Bakanlığında hazırlanan taslak metin üzerinde önceki gün AKP Grubu’nda, grup yöneticileri, Adalet Bakanlığı bürokratları ve hukukçu milletvekilleriyle ilk toplantı yapıldı.

UYUŞTURUCU VE CİNSEL SUÇLAR HASSASİYETİ

Milletvekilleri, infaz sisteminde değişiklik yapılırken mağdurlar, işin sosyal ve psikolojik boyutunun dikkate alınarak dengeli bir düzenlemeye gidilmesi gerektiğini belirterek, uyuşturucu ve cinsel suçlarda kriterlerin farklı olmasının önemine dikkat çekti.

İYİ HALE YENİ TANIM GETİRİLECEK

Cumhuriyet’in haberine göre, İyi hal indiriminin tanımının da yeniden yapılmasının gündeme geldiği toplantıda, bunun otomatiğe bağlı olarak yapılmaması, psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarının yer alacağı komisyonların raporlarının dikkate alınması gerektiği vurgulandı. AKP, kendi iç çalışmasını bitirdikten ve pakete son şeklini verdikten sonra muhalefet partileriyle uzlaşma arayacak.

CHP af konusunda takınacağı tavrı netleştirdi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder