27 Eylül 2019 Cuma

GSM operatörleri depremde yine sınıfta kaldı: 20 yılda hiçbir şey değişmemiş

İstanbul’da dün saat 13.59’da gerçekleşen şiddetli depremin ardından GSM hatlarında yaşanan yoğunluk, uzun süreli iletişim kopukluklarına neden oldu. Operatörlere verilen tepkiler sosyal medyada çığ gibi büyüyor.

BOLD – Tüm dünyada 5G gibi mobil iletişim devrimleri konuşuluyor, Türkiye’deki metropollerde de bu yeni nesil mobil iletişim ağları test ediliyor.

Ancak İstanbul’da gerçekleşen deprem sonrasında tüm operatörler sınıfta kalıyor. İstanbul’daki yakınlarına ulaşmaya çalışan vatandaşlar saatler boyunca sorun yaşıyor.

Ayrıca Türkiye’de faaliyet gösteren GSM operatörleri Türk Telekom, Vodafone ve Turkcell, yaşanan sorunlara ilişkin zamanında ve detaylı bir açıklama yapmıyor.

Yapılan açıklamalar, sorunun nedenine ilişkin bilgi vermekten çok, “Evet sorun yaşanıyor” tadında gerçekleşiyor. Peki nasıl oluyor da İstanbul depreminin ardından tüm ülkede mobil operatörler çöküyor?

Aşağıdaki haritalar, İstanbul’daki depreminin ardından Türkiye’deki mobil operatörlerin sınıfta kaldığını gösteriyor.

Downdetector.com sitesi, yapılan sorun bildirimlerinden hareketle bilgi veriyor. Kırmızı renkte görülen bölgeler en çok sorun bildirimi yapılan, dolayısıyla en çok sorun yaşanan bölgeleri ifade ediyor.

Türk Telekom:

26 Eylül saat 13.25:

26 Eylül saat 17.41:

26 Eylül saat 22.52:

Turkcell:

26 Eylül saat 13.25:

26 Eylül saat 17.41:

26 Eylül saat 22.52:

Vodafone:

26 Eylül saat 13.25:

26 Eylül saat 17.41:

26 Eylül saat 22.52:

Haritalara bakıldığında sorunların saatler sürdüğü, insanların neredeyse günün ikinci yarısı boyunca iletişim sorunları yaşadıkları görülüyor.

İnternet böyle durumlarda imdada yetişse de mobil hatlarla internete bağlanmak için önce sorun yaşamamak gerekiyor. Geriye de sadece Wi-Fi ağları kalıyor. Onlar da her bölgede eşit şekilde yaygın değil.

İşin daha tuhaf tarafı ise depremin İstanbul’da gerçekleşmesi, ancak GSM sorunlarının bütün ülkede yaşanması…

İstanbul’da 4.3 şiddetinde artçı deprem oldu

Sorunların teknik nedenlerine dair altyapı yetersizliği gibi tahminler olsa da henüz dataylı açıklamalar yapılmış değil.

Ne yazık ki Türkiye’deki operatörler hem teknik hem de kriz yönetimi açısından İstanbul’da yaşanan depremin ardından sınıfta kaldı.

Bu durum, akıllara hiç de düşünmek istemediğimiz “ya daha büyük bir deprem olsaydı?” sorusunu getiriyor. İşte bu nedenle mobil operatörlerden detaylı bir açıklama bekleniyor.

GSM operatörlerine verilen tepkiler, sosyal medyada çığ gibi büyüyor.

Gazeteci Fatih Altaylı, Habertürk TV’de yaptığı program esnasında GSM operatörlerine yönelik tepkisini, “Depremde yıkılan şey iki tane minare. Ama üç şey daha yıkıldı; Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone. Bunlar yıkıldılar depremde. Üçü de müthiş bir şekilde kilitlendiler. Altyapısına zarar verecek bir deprem değil. Sadece insanlar birbirini aradığı için kilitlendi” ifadeleriyle gösterdi.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder