Sayıştay’ın denetim raporuna göre, Tarım ve Orman Bakanlığı hastalıklı hayvanları ithal ederek genç çiftçilere verdi. Genç çiftçilerden bazıları ise yasak olmasına rağmen hayvanları ellerinden çıkardı ve yerine aldıkları hayvanları yakın akrabalarından satın almış gibi gösterdi.
BOLD – Sayıştay raporlarından usulsüzlük üstüne usulsüzlük çıkıyor. Çiftçilere verilen hayvan hibesiyle ilgili filmlere konu olacak bir durum yaşandı. Sayıştay’ın Tarım ve Orman Bakanlığı 2018 raporuna göre, hayvan ithalatı ile ilgili çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.
2016-2017 ve 2018 yılında uygulanan Genç Çiftçi Projesi’ndeki usulsüzlükler komedi filmi gibi. Tarım Dünyası’nın aktardığına göre, bakanlık genç çiftçilerle, genç çiftçiler de devletle oyun oynamış.
Genç Çiftçi Projesi, kapsamında dağıtılan koyunlar vebalı çıktı
HASTA HAYVANLAR İTHAL EDİLMİŞ
Tarım ve Orman Bakanlığı damızlık vasfı olmayan, ithalatına izin verilmeyen hayvan ırklarını ve hastalıklı hayvanları ithal ederek genç çiftçilere verdi. Genç çiftçilerden bazıları ise yasak olmasına rağmen hayvanları ellerinden çıkardı ve yerine aldıkları hayvanları yakın akrabalarından satın almış gibi gösterdi.
Hatta bazıları durumu abartarak kendi kendisine satış yaptı. Sayıştay raporunda “Genç Çiftçi Projesi İçin Tİ- GEM Tarafından Satın Alınan Bazı Hayvanların İşe Ait Teknik Şartnamelerde Belirtilen Özellikleri Taşımaması” başlığı ile yer verilen bulgulara göre hayvanların bir kısmı şartnameye uygun değil, bazıları da sağlık yönünden aranılan şartları taşımıyor. Şartnamede sayılan ırklar arasında yer almayan Sarole, Brangus ve Aubrac ırkı hayvanlar da genç çiftçilere dağıtılmış. Bazı hastalıklar ise şöyle sıralanıyor: Sığır tüberkülozu, sığır brusellozu, koyun keçi brusellozu, koyun keçi vebası, şap hastalığı, koyun keçi çiçeği…
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder