10 Ağustos 2021 Salı

ABD’de 27 Kongre üyesinden mektup: Ankara’ya SİHA için lisans vermeyin

ABD’de Temsilciler Meclisi’nin 27 üyesi, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a bir mektup yazdı. AKP yönetimine silahlı insansız hava araçları konusunda verilen ihracat lisanslarının yaptırımları ihlal ettiğini belirtti. Bakanlığın yapacağı inceleme tamamlanana kadar ihracat izinlerinin askıya alınmasını istedi.

BOLD – ABD’de Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nin 27 üyesi Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a Türkiye’nin silahlı insansız hava araçları (SİHA) programı konusunda bir mektup yazdı.

Türkiye’nin SİHA programının Kafkaslar, Güney Asya, Doğu Akdeniz ve dünya çapında bir istikrarsızlık unsuru haline geldiğini ve ABD’nin menfaatleri, müttefikleri ve dostlarını tehdit etmeye başladığını belirten Temsilciler Meclisi üyeleri, bu program konusunda Dışişleri Bakanlığı’nın bir araştırma yapmasını ve araştırma sonuçlanana kadar Türkiye’nin SİHA programına yardımcı olacak ‘ihracat lisansı’ verilmesinin askıya alınmasını istedi.

MEKTUBA HER 2 PARTİDEN DE DESTEK

Demokrat Partili David Cicilline ve Cumhuriyetçi Parti’den Gus Bilirakis’in hazırladığı mektubu, Kongredeki her 2 partiye mensup 25 Temsilciler Meclisi üyesi imzaladı.

Türkiye’nin ürettiği Bayraktar silahlı insansız hava araçlarının Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ savaşında kullanıldığını ifade eden ABD’li milletvekilleri, bu SİHA’larda kullanılan en az 10 parçanın ABD şirketleri tarafından üretildiğinin ortaya çıktığını ifade etti.

“CAATSA YAPTIRIMLARINI İHLAL EDİYOR MU?”

Temsilciler Meclisi üyeleri, Amerikan firmalarının ürettiği parçaların ve teknolojinin SİHA’larda kullanılmasının ABD’nin yürürlüğe koyduğu yaptırımları ihlal edip etmediğinin incelenmesini istedi.

ABD, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alması üzerine CAATSA (ABD’nin Hasımlarına Yaptırımlar Yolu ile Mücadele Yasası) yaptırımlarını Nisan ayında resmen devreye sokmuştu.

CAATSA Yaptırımları kapsamında ABD, Türk Savunma Sanayii Başkanlığı’na mal ve teknoloji transferi için ihracat lisansı verilmesini yasaklamıştı.

“NATO ÜYESİ OLMANIN SORUMLULUKLARINI İHLAL EDİYOR”

ABD’li milletvekilleri, AKP yönetiminin son dönemdeki eylemlerinin de bir NATO üyesi ülkenin sorumluluklarıyla çeliştiğini kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı’ndan Türkiye’nin SİHA geliştirme programı hakkında bir brifing isteyen ABD’li Temsilciler Meclisi üyeleri, bu brifingde Türkiye’nin kullandığı malzeme ve teknolojilerin ABD’nin mevcut yaptırımlarını ve NATO’nun kurallarını ihlal edip etmediğinin açıklığa kavuşturulmasını istedi.

Temsilciler Meclisi üyeleri, bu program konusunda Dışişleri Bakanlığı’nın bir araştırma yapmasını ve araştırma sonuçlanana kadar Türkiye’nin SİHA programına yardımcı olacak ‘ihracat lisansı’ verilmesinin askıya alınmasını istedi.

Orman yangınlarında medeniyet farkı: Ankara suçlu aradı, Atina sorumluluk aldı

ABD’de 27 Kongre üyesinden mektup: Ankara’ya SİHA için lisans vermeyin yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder