11 Ağustos 2021 Çarşamba

TÜİK’in tartışmalı işsizlik verileri için Saray’a yakın sanayiciler devrede: İşsizlik sıfıra yakın

Türkiye İstatistik Kurumu’nun paylaştığı işsizlik verileri ile ilgili tartışmalar sürüyor. Haziran’da işsizlik oranlarının yüzde 2.5 azaldığını öne süren TÜİK’e Saray’a yakın işadamları örgütlerinden “işsizlik yok” açıklamalarıyla destek geldi. ATO Başkanı Gürsel Baran, işsizlik oranının eleman arandığında sıfıra yaklaştığını öne sürdü.

BOLD – Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), dünyada pandemi nedeniyle işsizliğin rekor kırdığı bir dönemde işsizlikte büyük düşüş açıkladı. TÜİK’e göre Haziran’da işsizlik yüzde 2.5 azalışla 10,6 oldu. İşsiz sayısı 823 bin kişi azalarak 3 milyon 399 bine geriledi. Atıl işgücü oranı ise 4,7 puan azalarak yüzde 22,4 oldu. İstihdam edilenlerin sayısı 602 bin kişi artarak 28 milyon 586 bin kişiye çıktı.

MÜSİAD: SANAYİCİ VASIFSIZ İŞÇİ BİLE BULAMIYOR

TÜİK’in tartışmalı işsizlik verileri eleştirilerin odağı oldu. Ekonomistler, işsizliğin rekor kırdığı bir dönemde Türkiye tarihinin istihdam rekoru kırılmış gibi gösterilmesine anlam veremedi. Eleştirilen TÜİK’in yardımına ise Saray’a yakın sanayici örgütleri yetişti. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, işsizlik rakamlarında azalma olduğunu belirterek, “Gittiğimiz her yerde sanayicimiz işsizlikten ziyade, bırakın nitelikli insan gücünü, vasıfsız insan bile bulamadıklarından bize şikayet ediyorlar” dedi.

SALGININ GETİRDİĞİ ZORLUKLAR GERİDE KALDI

MÜSİAD Genel Başkanı Kaan, salgının getirdiği koşullar nedeniyle ekonomi başta olmak üzere birçok alanda zorlukların yaşandığı 2020 yılını geride bıraktıklarına işaret ederek, “Türkiye, tüm ülkelerin yaşadığı bu sıkıntının ardından bir toparlanma grafiği çizdi. İmalat sanayimiz, özellikle son 2 çeyrekte katma değer şekilde yatırım yaptı. Bugün açıklanan işsizlik rakamlarında yaklaşık yüzde 2,5’lik bir azalma olduğunu görüyoruz” dedi.

ATO BAŞKANI BARAN: İŞ VAR BAŞVURAN YOK

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran da TÜİK’in açıkladığı işsizlik oranlarıyla, çalışma hayatındaki gerçeklerin örtüşmediğini öne sürdü. İnşaat, sağlık, tekstil, mobilya gibi sektörlerde eleman bulmakta güçlük yaşandığını belirten Baran, “Türkiye’de işsizlik var, ancak eleman aradığınızda kimse başvurmuyor, başvursa da işi beğenmiyor” dedi.

İŞSİZLİK ORANI SIFIRA YAKIN, İSTATİSTİKLERDEKİ İŞSİZLER NEREDE?

“İstatistiklerdeki işsizler nerede ?” diyen Baran, “3 milyon 399 bin işsizin bulunduğu Türkiye’de işverenlerin inşaattan sağlığa, tekstilden mobilyaya kadar pek çok sektörde istihdam edecek nitelikli eleman bulmakta zorluk yaşanıyor” dedi. Sorunun işsizlikten ziyade mesleksizlik olduğunun altını çizen Baran, işsizlik oranının eleman arandığında sıfıra yaklaştığını öne sürdü.

 

Tayyip Erdoğan’ın TÜİK’e atadığı dört isim işsizliği bitirdi

TÜİK’in tartışmalı işsizlik verileri için Saray’a yakın sanayiciler devrede: İşsizlik sıfıra yakın yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder