14 Ağustos 2021 Cumartesi

Vaka sayısı aynı ölü sayısı farklı: Hükumet Kovid-19’dan ölenlerin sayısını düşük mü gösteriyor?

2019 Aralık ayından beri dünya genelinde 4 milyon 350 bin kişinin ölümüne neden olan koronavirüs salgını ile ilgili Türkiye’nin verileri tartışılmaya devam ediyor. AKP hükumeti, düşük vaka sayısı eleştirilince, geçen yıl kasım ayında bir günde vaka sayısını beş kat artırmak zorunda kaldı. Şimdi ise Türkiye’de Kovid-19’dan ölenlerin sayısı aynı vaka sayısına sahip ülkelerden üç kat daha az olması dikkat çekiyor.

BOLD ANALİZ – Türkiye’de son günlerde koronavirüs vakalarındaki artış dikkat çekiyor. Vakaların en çok görüldüğü ülkeler arasında yer almasına karşın vaka kaynaklı ölüm sayısında çok gerilerde olması Türkiye’nin açıkladığı koronavirüs verilerini tartışmalı hale getiriyor. Aynı vaka sayılarına sahip ülkelerdeki pandemi kaynaklı ölü sayısının Türkiye’nin açıkladığı sayının üç katı olması dikkat çekiyor.

KORONADAN ÖLEN SAYISI 52 BİN 703

Sağlık Bakanlığı dün son koronavirüs verilerini açıkladı. Dün Türkiye’de koronavirüs nedeniyle 157 kişi vefat ederken 21 bin 372 yeni vaka tespit edildi. Toplamda 6 milyon vakanın görüldüğü Türkiye’de koronavirüsten ölenlerin sayısı ise 52 bin 703 kişiye çıktı. TÜİK ise haziran ayında açıklaması gereken 2020 yılına ait ölüm istatistiklerini hâlâ kamuoyu ile paylaşmadı. Gıda kaynaklı ölüm verilerini açıklayan hükumetin, verileri açıklamayarak Kovid-19 kaynaklı gerçek ölüm verilerini gizlediği öne sürülüyor. Türkiye Tabipler Birliği salgın kaynaklı ölümlerin açıklanan 52 bin sayısının en az üç katı olduğunu öne sürüyor.

ÖLEN KİŞİ SAYISI TÜRKİYE’NİN İKİ VEYA ÜÇ KATI

Türkiye ile benzer durumdaki ülkelerin verileri Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı resmi verilerle çeliyor. Türkiye’de resmi olarak toplam 6 milyon vaka sayısına karşın 52 bin 703 kişi yaşamını yitirmiş durumda. 6.5 milyon vaka sayısının olduğu Rusya’da ölen sayısı 166 bin, 6.2 milyon vakanın bulunduğu İngiltere’de ölen kişi sayısı 131 bin, 6.4 milyon vakanın bulunduğu Fransa’da ölen kişi sayısı 113 bin.

VAKA SAYILARI AZ, ÖLEN KİŞİ SAYILARI FAZLA

Türkiye’den daha az vaka görülmesine karşın ölen kişi sayısının fazla olduğu çok sayıda ülke bulunuyor. Bu ülkeler sırasıyla 3 milyon vakanın olduğu Peru’da ölen kişi sayısı 197 bin, 4.4 milyon vakanın bulunduğu İtalya’da ölen kişi sayısı 128 bin, 4.8 milyon vakanın bulunduğu Kolombiya’da ölen kişi sayısı 123 bin, 3.8 milyon vakanın bulunduğu Endonezya’da ölen kişi sayısı 115 bin, 5 milyon vakanın bulunduğu Arjantin’de ölen kişi sayısı 109 bin, 4.3 milyon vaka sayısının bulunduğu İran’da ölen kişi sayısı 96 bin, 3.8 milyon vakanın bulunduğu Almanya’da ölen kişi saylısı 91 bin, 4.6 milyon vakanın bulunduğu İspanya’da ölen kişi sayısı 82 bin, 2.5 milyon vakanın bulunduğu Güney Afrika’da ölen kişi sayısı 76 bin, 2.8 milyon vakanın bulunduğu Polonya’da ölen kişi sayısı 75 bin, 2.3 milyon vakanın bulunduğu Ukrayna’da ölen kişi sayısı 56 bin.

VAKA SAYISI BİRDEN 5 KAT ARTTI

Geçen yıl kasım ayına kadar vaka sıyısını düşük göstermekle eleştirilen Türkiye, hasta ve vaka ayrımına giderek sayıyı birden 5 kat artırdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, daha önce 6 binlerde olarak açıklanan vaka sayısını birden 28 bin 351 olarak açıkladı. Buna gerekçe olarak da testi pozitif çıkanların da tabloya dahil edilmesi olarak açıklandı. Bu verilerle Türkiye, Avrupa’da en yüksek vaka sayısı bildiren ülke oldu. Türkiye şu an Rusya, Fransa ve İngiltere ile yaklaşık 6 milyon vaka sayısını geçen ülkeler arasında yer alıyor.

 

Orhan İnandı cezaevinden Ankara TEM’e götürüldü, işkenceyle ifadeye zorluyorlar

Vaka sayısı aynı ölü sayısı farklı: Hükumet Kovid-19’dan ölenlerin sayısını düşük mü gösteriyor? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder