14 Ağustos 2021 Cumartesi

Erdoğan’ın dağıttığı çaylar “hileli” çıktı

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başta afetzedeler olmak üzere ziyarete gittiği yerlerde halka fırlattığı 200 gramlık çaylar hileli çıktı. Yapılan tartıda çayların 180 gram geldiği görüldü. Gizli enflasyona yol açtığı için bu hileli uygulamaya para cezası veriliyor. 

BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın halka otobüs üzerinden dağıttığı çayların gramajının eksik olduğu belirlendi. “Shrinkflasyon” olarak adlandırılan gramaj hilesi yapanlara Ticaret Bakanlığı 11 bin ile 114 bin TL arasında para cezası uyguluyor.

TARTILAN ÇAY 180 GRAM GELDİ

Karar gazetesi ekonomi yazarı İbrahim Kahveci sosyal medya hesabı üzerinden Erdoğan’ın dağıttığı çaylarla ilgili paylaşımda bulundu. AK Parti logolu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasının bulunduğu çayın paketinde 200 gram olduğu yazılırken hassas mutfak tartısında dağıtılan çayın 180 gram olduğu gözlemlendi. Bu fotoğrafı Twitter’da İbrahim Kahveci “Bu kadar olur ama…” notuyla paylaştı.

GRAMAJ HİLESİNİN ADI: SHRİNKFLASYON

Son yıllarda Türkiye’nin gündemine giren, halk arasında gramaj hilesi olarak bilinen “shrinkflation”da malların fiyatları değişmeden hacimleri, boyutları, adetleri veya ağırlığı küçültülüyor. Ürünün boyutunun, ağırlığının küçülmesi nedeniyle birim fiyatının artması gizli enflasyon olarak nitelendiriliyor.

EKMEK VE GIDA ÜRÜNLERİNDE SIKÇA KULLANILIYOR

Shrinkflation, ekmek başta olmak üzere gıda ve içecek ürünlerinde sık kullanılıyor. En fazla ürün boyutu değişikliği çikolata, şekerleme grubu, meyve suları, reçel, şurup, ekmek, et ürünleri, konserve, çay ve kahve poşetleri, patates cipsi, hayvan mamaları, tuvalet kâğıdı, diş macunu, bebek bezi, bulaşık deterjanı gibi ürünlerde görülüyor.

114 BİN LİRAYA KADAR CEZASI VAR

Son yıllarda artan gramaj hilesi sonrası Ticaret Bakanlığı geçen şubat ayında konuyla ilgili karar aldı. Gramaj hilesini “aldatıcı ticari uygulama” kapsamına alan bakanlık kararı ile artık gıdada gramajı azaltma yoluyla tüketicileri mağdur eden gizli zam uygulamalarına 11 bin liradan 114 bin liraya kadar idari para cezası verilecek.

 

Erdoğan’ın dağıttığı çaylar “hileli” çıktı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder