9 Ağustos 2021 Pazartesi

AKP’nin mülteci sorunu: ‘El Eman mı’ ‘Eleman mı?’

Tanju Özcan üzerinden Türk insanı ve kadınına hakaret eden Afgan göçmene ait videonun dolaşıma girmesinin ardından, mülteci tartışması yeniden alevlendi. AKP MYK toplantısı sonrası AKP Sözcüsü Ömer Çelik, akın akın Türkiye’ye gelen Afgan mülteciler hakkında Erdoğan’ın açıklamalarına paralel açıklamalarda bulundu. Taliban’dan kaçanlara “El Eman diyene kapımızı açtık” diyen Erdoğan’ı aksine bazı AKP’lilerse mültecilerin ucuz işgücü olduğu gerekçesiyle vazgeçilmez olduklarını söylüyor. “Gelirsek giderler” diyen muhalefetinse tavrı net.

BOLD – Sosyal medyada dolaşıma giren Afgan mülteciye ait, Türk insanı ve kadınıba hakaret içeren video mülteci tartışmalarını yeniden hızlandırdı.

AKP MYK toplantısı sonrası kameralar karşısına geçen AKP Sözcüsü Ömer Çelik, son günlerde muhalefetin gündemde tuttuğu Afgan mülteciler üzerinde dönen tartışmalara değindi.

Türkiye’nin ölümden kaçan insanlara kucak açtığını vurgulayan Çelik, “Bunun istismar edilmesine kesinlikle müsaade etmeyiz. Türkiye, bundan daha fazla göç yükü kaldırabilecek durumda değil. Türkiye’nin sınır hakimiyeti yüksektir” ifadelerini kullandı.

Öte yandan sosyal medyadaki tartışmalara da değinen Çelik, “Kendisinin göçmen olduğunu söyleyip de milletimize karşı aşırı ifadeler kullanan bazı tipler sosyal medyada gözüküyor, bunlara karşı da gereği hukuk içerisinde yapılır” diye konuştu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Çelik’inkine benzer açıklamaları bulunuyor. Türkiye’nin mültecileri kaldıracak güçlü bir ekonomisi olduğunu söyleyen Erdoğan, “Ülkemize sığınan, bizden el-Eman dileyen, kendi ülkesindeki yönetimlerin öldürmeye gayret ettiği bu insanlara biz kapımızı açtık ve bunları koruma altına aldık” ifadelerini kullandı.

MÜLTECİLER GİDERSE EKONOMİ ÇÖKER

AKP’li iki isim ise Erdoğan ve Çelik gibi düşünmüyor. Bu iki isme göre Türkiye mültecilere insani olduğu kadar ekonominin gereği de ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin mültecilerle yaşamak zorunda olduğunu söyleyen AKP Genel Başkan Danışmanı Yasin Akay, “Bu bir kader biraz da… Bundan kaçamadığımız gibi, bu bir imtihan. Bizim onları nasıl yönettiğimize bakmamız gerekiyor. Bir açıdan baktığımızda da göç bir toplumu dirilten bir şeydir. Canlandıran bir etki de yapar. Bakın Türklerin Alman ekonomisine yaptığı katkıdan bahsediliyor. Bu yönde çalışmalar var. Beyin niteliğinde Türkler yetişiyor orada. Belki Suriyelilerin de ilk gelenleri sanayi, inşaat alanında çalışanlar olarak kalacaklar ama Suriyelilerin Türkiye’ye yaptığı katkı ile Türkiye Arap dünyası ile arasında çok ciddi bir köprü oluşturacak. Çok önemli bazı yerlerden Suriyelileri bir çekin, Suriyeliler bir gitsin ülke ekonomisi çöker” dedi.

AKP MYK üyesi Mehmet Özhaseki de mültecilerin bazı şehirlerde sanayiyi ayakta tuttuğunu iddia etti. Bu açıklamalar mültecilerin ucuz işgücü olarak sömürüldüklerinin itirafı olarak değerlendirildi ve tepki çekti.

MUHALEFETİN TAVRI NET

Muhalefet mülteci konusuna tavrı ise net. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara geldiklerinde mültecilere göndermekte kararlı olduğunu her fırsatta dile getiriyor.

CHP Lideri, partisinden belediye başkanı olan Tanju Özcan’ın ırkçılık sayılabilecek, mültecilere yönelik set uygulamalarına sessiz kalmayı tercih etti.

Türkiye’de son tahminlere göre toplamda farklı milletlerden 8 milyon mültecinin bulunduğu iddia ediliyor.

AB’nin Afgan mülteciler planı hazır, AKP ise muhalefet ile Suriyeli kavgasında: Gitseler ekonomi çöker

AKP’nin mülteci sorunu: ‘El Eman mı’ ‘Eleman mı?’ yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder