12 Ağustos 2021 Perşembe

Koronadan ölümler açıklanandan çok mu? Bakanlık sadece gıda kaynaklı ölümleri açıkladı

Tartışmalı verileri ile eleştirilen TÜİK, haziran ayında açıklaması gereken ölüm istatistiklerini hâlâ kamuoyu ile paylaşmadı. Gıda kaynaklı ölümleri açıklayan hükumet ise Kovid-19 kaynaklı gerçek ölüm verilerini gizlemekle eleştiriliyor. Salgın kaynaklı ölümlerin açıklanan 52 bin sayısının en az üç katı olduğu öne sürülüyor.

BOLD – Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2020 yılına ait ölüm istatistiklerini hazır olmadığı gerekçesiyle yayımlamayı erteledi. TÜİK’in çalışma takvimine göre Haziran ayında yapılması gereken açıklamanın ertelenmesinde koronavirüs kaynaklı ölüm sayısının yüksekliğinni etkili olduğu öne sürülüyor. Ölüm istatistikleri açıklanmazken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2015-2020 arasında gıda kaynaklı hastalıklar nedeniyle 1714 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

5 YILDA GIDA KAYNAKLI ÖLÜM SAYISI 1714

Cumhuriyet’ten Erdem Sevgi’nin haberine göre CHP’li Burhanettin Bulut, Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde gıda kaynaklı ölümleri sordu. Koca, Bulut’un sorularına verdiği yanıtta “Bakanlığımıza veri gönderimi yapan sağlık tesislerinden elde edilen sonuçlara göre, 2015 – 2020 yılları arasında gıda kaynaklı alerjik hastalık tanı kodlarından herhangi birini alan 11 milyon 384 bin 479 kişi tarafından 18 milyon 314 bin 239 başvuru yapılmıştır. Aynı tarihler içerisinde, Ölüm Bildirim Sisteminde ölüm nedenleri arasında alerjik hastalık tanı kodlarından herhangi biri bulunan 1714 kişi bulunmaktadır” denildi.

KALP KRİZİ VERİLERİNİ AÇIKLAMADI

Gıda kaynaklı ölümleri açıklayan Bakan Koca, koronavirüsün neden olduğu kalp krizinden ölenlerin verilerini ise paylaşmadı. CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin’in “2020’de kaç kişi kalp krizinden öldü?” gibi sorular içeren önergesine Sağlık Bakanı Koca TÜİK’i işaret etti. Bu bilgileri açıklamakta sorumlu olan kurumun TÜİK olduğunu belirten Koca, “Söz konusu bilgilerin TÜİK’ten talep edilmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir” ifadelerini kullandı.

ERTELENEN SAĞLIK HİZMETLERİ NEDENİYLE YAŞANAN KAYIP DAHA BÜYÜK

Sağlık Bakanı Koca, 23 Haziran’da düzenlenen bilim kurulu toplantısında, salgın ve salgına bağlı nedenlerden dolayı ölümlerin 150 binin üzerinde olduğunu itiraf ederek, “Salgın süresince salgından yaklaşık 50 bin insanımızı kaybettik. Ertelenen sağlık hizmetleri sebebiyle yaşadığımız kayıp ise bundan çok daha büyük” ifadelerini kullandı.

TTB: ÖLÜMLER RESMİ SAYININ 3 KATINDAN FAZLA

24 Haziran’da ölüm ve ölüm nedeni verilerini açıklaması beklenen TÜİK’e çevrildi. Ancak TÜİK, ‘çalışmalar henüz tamamlanmadığı için’ bu açıklamayı ertelediğini duyurdu. TÜİK bu açıklaması ile verileri gizlediği eleştirilerinin hedefi oldu. Kovid-19 kaynaklı ölümlerin açıklanan resmi sayının 3 katından fazla olduğunu öne süren Türk Tabipleri Birliği (TTB), çeşitli illerdeki üyelerinden elde ettiği verileri paylaşarak salgın ölümlerinin manipüle edildiğini kanıtlamaya çalışıyor.

VAKA ÇOK ÖLÜM AZ

Türkiye’nin koronavirüs can kaybında dünyadaki konumu da dikkat çekici. 6 milyonu aşan toplam vaka sayısı ile en çok vakaya sahip 7. ülke olan Türkiye’nin, 52 bin ölüm sayısıyla 19. sırada olması eleştiriliyor. 6 milyon vakanın bulunduğu Rusya’da ölen sayısı 165 bin, İngiltere’de 131 bin, Fransa’da ise 112 bin.

2019’DA 435 BİN KİŞİ ÖLDÜ

TÜİK’in açıkladığı en son ölüm istatistikleri 2019 yılına ait. TÜİK verilerine göre 2018 yılında 426 bin 449 olan ölüm sayısı 2019 yılında 435 bin 941 kişiye çıktı. Türkiye’de ikamet eden nüfus, 31 Aralık 2020 tarihi itibarıyla bir önceki yıla göre 459 bin 365 kişi artarak 83 milyon 614 bin 362 kişiye ulaştı. 2019’da ise nüfus artışı 1 milyon 151 bin 115 kişi olarak gerçekleşti.

AKP’NİN VERİLERİNE GÜVEN YOK

AKP yönetiminin Kovid-19 ölümlerini de gizlediği yolunda ciddi eleştiriler bulunuyor. Bu bağlamda Kovid-19 ölümlerini salgın hastalık yerine ‘doğal ölüm’ şeklinde kayda geçirdiği belirtiliyor.

Dünyadaki Kovid-19 istatistiklerini tutan birkaç kurumdan biri olan John Hopkins Üniversitesi, Türkiye ve Çin’den gelen verilerin çelişkili olduğunu duyurmuş ve bilimsel çalışmalarda bu verileri kullanmayacağını açıklamıştı.

Koronavirüs salgınının ilk dönemlerinde Türkiye’nin açıkladığı vaka ve ölüm sayıları da tartışmaları beraberinde getirmişti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun tarafından açıklanan veriler incelendiğinde ölüm sayısı, vaka sayısına bölündüğünde sürekli olarak binde 21 oranı ortaya çıkmaktaydı. Basında ve sosyal medyada, açıklanan veriler ‘Fahretin Sabiti’ şeklinde isimlendirilmişti.

Koronavirüsten ölümlerde dünya ortalaması yüzde 2 civarında. Bu ölüm oranı neredeyse bütün gelişmiş ülkelerde de böyle. Türkiye’de ise bu oran AKP’nin açıkladığı verilere göre yüzde 0,86. Yani yüzde 1 bile değil.

Ankara’dan ürperten görüntüler: Kontrollü iç savaşın provası mı?

Koronadan ölümler açıklanandan çok mu? Bakanlık sadece gıda kaynaklı ölümleri açıkladı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder