9 Ağustos 2021 Pazartesi

Eski Bakan Ertuğrul Günay: Yargı hiç bir dönem bu kadar siyasetin kılıcı haline gelmedi

AKP hükumetinde Kültür ve Turizm Bakanlığı yapan hukukçu Ertuğrul Günay, 15 Temmuz’un ardından adaletin askıya alındığını söyledi. Günay, “12 Mart’ı 12 Eylül’ü ve 28 Şubat’ı yaşadım. Darbelerden sonra çok ağır yargılamalar oldu. Ama son dönemde olduğu gibi hukuk ve adalet askıya alınmadı. Hiç bu kadar yargı siyasetin kılıcı haline gelmedi. Ne yazık ki yargı tümüyle siyasetin tasallutu altına girdi” dedi.

BOLD –  Eski hakimler Kemal Karanfil ve Mustafa Özmen’in Tespit TV’nin Youtube’daki yayınına katılan Eski Bakan ve hukukçu Ertuğrul Günay çarpıcı açıklama yaptı.

Eski Bakan Günay, iki üyesini kanaatlerle delil olmadan ihraç eden ve tutuklanmasına yol açan Anayasa Mahkemesi’ni sert sözlerle eleştirdi. Günay, “Bu ülkenin Anayasa Mahkemesi 15 Temmuz’dan sonra kendi üyeleri hakkında ‘kanıt aranmaz söylenti yeterli’ diye hüküm verdi. Kendi üyelerini teslim etti. Ben o zaman Anayasa mahkemesi Türkiye’de hukukun olmadığını ilan ediyor demiştim. Bunun kanıtlanması gerekirdi. Bunlar yapılmadı. Bunlar yapılmayınca muhalefetin ve toplumun korkak davrandığı eşiklerde iktidar bir adım daha ileri gitti ve mevzi kazandı” dedi.

15 Temmuz ve sonrasında yaşananlarla ilgili görüşlerini açıklayan Günay, şunları söyledi:

“Türkiye ne yazık ki çok partili demokrasi sürecinde birbirini taklit eden ve giderek de ağırlaşan çok olumsuz günler yaşadı. Benim öğrenciliğim 12 Mart dönemi, ilk milletvekilliğimin sonu 12 Eylül’e rastlamıştı. Onun arkasında 28 Şubatları başka postmodern darbe girişimlerini gördük. 15 Temmuz’a bugünlere geldik. Hala derinliği bilinmeyen olaylar… 27 Mayıs’tan başlarsanız bu dönemlerde halk iradesi askıya alındı yapay bir şekilde meclisler, yapay iktidarlar kuruldu. Ben bu darbeleri Cumhuriyet askıya alındı diye kabul ediyorum. Çünkü Cumhuriyet’in temel özelliği devlet başkanının Meclis ve halk tarafından seçilmesidir. 1960 ve 1980’de Meclis tarafından seçilmeyen kişiler cumhurbaşkanı olduğu için Cumhuriyet askıya alındı. Fakat o dönemlerde 1960’da darbe oldu, 1961’de seçim oldu ve nispeten Türkiye kendi ayakları üzerinde yürümeye başladı. 1971’de muhtıra oldu ve 2 yıl sona 1973’de seçim oldu. Ve tamamen karşısında bir hükumet yeni bir siyasi yapı kuruldu. Ve arkasından 1974’de af çıktı. En ağırı 1980 darbesidir.

SON DÖNEMDEKİ GİBİ HUKUK VE ADALET ASKIYA ALINMADI

Ben 1980 darbesi mağdurlarından bir tanesiyim. Cezaevinde değil ama tutukevinde kaldım. 12 Eylül’de tutuklu kaldım, ancak darbeciler memur olan eşime, şimdiki gibi dokunmadılar. Bütün darbelerden sonra çok ağır yargılamalar oldu. Adalet hiçbir zaman çok güzel işlemedi. Ama son dönemde olduğu gibi hukuk ve adalet askıya alınmadı. Yargı geçmiş dönemlerde siyaset tarafından yönlendirildi ama hiç bu kadar yargı siyasetin kılıcı haline gelmedi.

YARGI TÜMÜYLE SİYASETİN TASALLUTUNDA

12 Mart’ta hem sanık oldum hem avukat oldum. Bütün süreci fiilen takip ettim. Bir davanın başında ne kadar ağır ithamlarla başlarsa başlasın eninde sonunda Yargıtay’dan bir merciden sonuçlanır, iddianamede söylendiği olmaz diyebiliyorduk ve yüzde 90 bunların olduğunu yaşadım. Bırakın sivil Yargıtay’ı Askeri Yargıtay’da nice haksız dosyanın bozulabildiğini 12 Eylül’de bizzat yaşamış bir hukuk tatbikatçısıyım. Ne yazık ki bugün herhangi bir hukuki problemle karşılaşıldığında yurttaşlarımıza milletvekili ve Türkiye Cumhuriyetinde bakanlık yapmış kıdemli bir hukukçu olarak bu güvenceyi veremiyorum. Ne yazık ki yargı tümüyle siyasetin tasallutu altına girdi. Hiçbir direniş yok. Kurumsal yapısını korumak konusunda içeriden bir ses yükselmiyor. Tam bir teslimiyet ortamı var. Hukuk fakültesinde öğrendiğimiz birinci sözcük, adalet mülkün temelidir. Ekonomi mülkün temelidir değil, silahlı kuvvetler mülkün temelidir değil. Bir devlet adalet üzerine kaimdir. Adalet yıkıldığı zaman her şey yıkılıyor. Türkiye şu anda bir büyük yıkım yaşıyorsa. Bürokrasisinde, ekonomisinde, siyasetinde ve hatta ahlakında bir yıkım yaşıyorsa bütün bunların altında yatan temel neden en başta adaletin yıkılmış olmasıdır.

MUHALEFET VE TOPLUM KORKAK OLUNCA İKTİDAR İLERİ GİTTİ

Boğaziçi Üniversitesi bir direnç gösterdi. Bir sonuç aldılar şimdilik. Hiçbir üniversite yapamadı, yargı yapamadı. Bu ülkenin Anayasa Mahkemesi 15 Temmuz’dan sonra kendi üyeleri hakkında ‘kanıt aranmaz söylenti yeterli’ diye hüküm verdi. Kendi üyelerini teslim etti. Ben o zaman Anayasa Mahkemesi Türkiye’de hukukun olmadığını ilan ediyor demiştim. Aslında olan oydu. Bunun kanıtlanması gerekirdi. Bunlar yapılmadı. Bunlar yapılmayınca muhalefetin ikircikli, toplumun da korkak davrandığı eşiklerde iktidar bir adım daha ileri gitti ve mevzi kazandı. 2011 iktidarı ile bugünkü iktidar arasında hiçbir benzerlik yok. Buraya sadece iktidarın tasallutu ile değil muhalefetin ikircikli tavrı, toplumun korkak ve edilgen tavrı yüzünden geldik.”

Eski Bakan Ertuğrul Günay: Yargı hiç bir dönem bu kadar siyasetin kılıcı haline gelmedi yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder