10 Ağustos 2021 Salı

İşsizliği azaltmak için AKP’den yeni hamle: Eğitime ‘Devlet’ eli değdi

İktidara geldiğinde lise eğitimini 4 yıla çıkarıp işsizliği düşüren AKP, şimdi de üniversite giriş puanlarını indirip yüz binlerce genci “okuyor” gösterecek. Bu şekilde işsizlik oranı önemli oranda düşürülecek. Tayyip Erdoğan’ın ardından Devlet Bahçeli’nin de yaptığı puan düşürme çağrısı sonrası YÖK çalışmalara başladı.

BOLD –  AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçen hafta üniversite sınavına giren ve 180 puan barajının altında kalan gençlere bir şans verilmesi için çalışma yapılmasını istedi. Erdoğan’ın ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de dün kişisel Twitter hesabında yaptığı paylaşımlarda salgın dönemi göz önüne alınarak TYT baraj puanın 140’a, AYT baraj puanın da 160’a çekilmesini teklif etti. Bu çağrılar sonrası Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) çalışmalara başladı.

ERDOĞAN: YÖK BAŞKANIYLA GÖRÜŞTÜM ÇALIŞMA YAPTILAR

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan geçen hafta yaptığı açıklamada bu yıl üniversite imtihanlarında bir sıkıntı yaşandığını öne sürerek, “170-180 filan gibi böyle bir durum. YÖK Başkanımız ile de konuyu görüştüm. Sağ olsun onlar da bir çalışma yaptılar ve şimdi olayı çok daha fazla sayıda gencin mağdur olmayacağı bir duruma getirdiler. Şu anda işin detaylarını YÖK halledecek ve bu işi inşallah gençlerimizin lehine bitirmiş olacağız” açıklamasını yaptı.

BAHÇELİ’DEN PUAN İNDİRİLMESİ ÇAĞRISI

Erdoğan’ın açıklaması sonrası üniversite giriş puanlarıyla ilgili bir çağrı da MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den geldi. Daha önce birçok kez yaptığı üniversite sınavların kaldırılması çağrısını yineleyen Bahçeli, “Gençlerimizin mühim sorunlarından birisi üniversite sınavıdır. Bizim bu konudaki görüş ve teklifimiz çok açıktır. Üniversite sınavı kaldırılmadan, üniversite kapılarına yığılan genç kuşağın özlemleri karşılanmadan hakkaniyetli ve huzurlu bir vicdana kuşkusuz sahip olamayız” dedi. Bahçeli, salgın dönemi göz önüne alınarak TYT baraj puanın 140’a, AYT baraj puanın da 160’a çekilmesini teklif etti.

İŞSİZLİK Mİ DÜŞÜRÜLECEK?

YÖK, kontenjanların boş kalmaması için Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda çalışmalara başladı. TYT ve AYT puanları düşürülecek. YÖK’ün puan düşürme çalışmaları geçen yıllardaki boş kalan kontenjanlara dikkatleri çekti. Yerleştirme sonuçlarına göre 2017 yılında 214 bin, 2018 yılında 128 bin, 2019 yılında 71 bin ve 2020 yılında ise 57 bin kontenjan boş kaldı. Başarısız on binlerce genç, puanların düşürülmesi sonrası boş kontenjanlardan üniversitelere girebilecek.

EN BAŞARISIZLARI AKP’NİN KURDUĞU ÜNİVERSİTELER

Türkiye’de 129 devlet, 72 vakıf, 5 vakıf meslek yüksekokulu olmak üzere toplam 206 üniversite bulunuyor. Açık öğretim programlarıyla birlikte yükseköğretimdeki öğrenci sayısı 7.5 milyon olarak hesaplanıyor. ODTÜ, YÖK ve uluslararası verilerden yola çıkarak Türkiye’deki üniversitelerin başarı düzeylerini ölçen en ciddi kuruluş olan URAP’in verilerine göre Türkiye’nin en başarısız devlet üniversitelerinin hepsi AKP döneminde kurulması dikkat çekti.

TÜRKİYE SAHTE AKADEMİK YAYINLARDA DÜNYA 3.SÜ

CHP Bilim Platformu tarafından hazırlanan politika notunda; AKP iktidarında Türkiye’nin sahte ve şaibeli yayınlarda dünya üçüncüsü olduğu, yükseköğretim kalitesinde 137 ülke arasında 101. sırada yer aldı. Notta niteliği düşen akademik yayınların yanı sıra para karşılığı yazdırılan tezlerin yaygınlaşmasına göz yumulduğu, tez ve yayın sahteciliği ile sözde akademisyenlerin terfi ederek, üniversitelerde yönetici kadrolara atandığına dikkat çekildi. Notta Türkiye’nin, Hindistan ve Nijerya’nın ardından şaibeli, sahte ve para karşılığı en çok tez ve makale yayımlayan 3. ülke konumuna geldiğine vurgu yapıldı.

Tayyip Erdoğan’ın TÜİK’e atadığı dört isim işsizliği bitirdi

İşsizliği azaltmak için AKP’den yeni hamle: Eğitime ‘Devlet’ eli değdi yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder