10 Ağustos 2021 Salı

Orman yangınlarında medeniyet farkı: Ankara suçlu aradı, Atina sorumluluk aldı

Türkiye’de çıkan orman yangınlarında sorumluluğu üstlenmeyen Erdoğan yönetimi, yangınların çıkması konusunda PKK’yı suçladı. Yangınların söndürülememesi konusundaki suçu ise Türk Hava Kurumu’na yükledi. Yunanistan’da ise Başbakan Kiryakos Miçotakis, yangınla mücadeledeki başarısızlığı üzerine aldı ve özür diledi. Yunan Kara Havacılık Komutanı da istifa etti.

BOLD ANALİZ – Türkiye’de Antalya ve Muğla’da çıkan ve uzun süre söndürülemeyen orman yangınlarında AKP yönetimi, sorumluluğu üstlenmek yerine suçlu arayışına girişti.

“YANGINLARIN BAŞLAMASINDA SUÇ PKK’YE ATILDI”

Ortada hiçbir somut delil ve veri olmamasına rağmen ormanları PKK’nın yaktığı tezi iktidar tarafından dile getirildi. Yandaş medya ve sosyal medya trolleri, PKK terör örgütünün geçmişte de orman yaktığını belirterek ‘fail PKK’ tezini savundu. Hatta ‘Ateşin Çocukları’ adlı PKK’dan ayrılan bir grubun 2019 yılında çektiği ve yayınladığı bir video yeniden dolaşıma sokuldu.

Öyle bir ortam oluşturuldu ki bölgede yakalanan ve yangını söndürmeye giden 2 genç, linç edilmekten jandarmanın gayretleriyle kurtuldu. Daha sonra bu gençleri İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kabul ederek özür dilemek zorunda kaldı.

Bölgedeki vatandaşların yollara inerek kimlik kontrolü yaptığı ve yabancı plakalı araçların geçişine izin vermediği ortamda tatile gitmeyi planlayan Kürt kökenli vatandaşlar, orman yangınlarının sürdüğü Antalya ve Muğla gibi şehirlere gitme konusunda yaşadıkları korkuyu sosyal medyada ifade ettiler.

YANGINLARI SÖNDÜRMEMENİN SORUMLULUĞU THK’YA YÜKLENDİ

Anayasa’nın 169. maddesinde “Bütün ormanların gözetimi Devlete aittir.” denilmesine ve ormanları koruma sorumluluğu tamamen Tarım ve Orman Bakanlığı’nın olmasına rağmen yangınların genişlemesi ve söndürülememesinden Türk Hava Kurumu (THK) sorumlu tutuldu.

Orman yangınlarıyla mücadele için alınacak veya kiralanacak hava ve kara araçlarından Orman Bakanlığı sorumlu iken, bu ihaleye özel şirketler gibi aynı şartlarda giren THK, yangın söndürme uçakları hazır etmemekten dolayı sorumlu tutuldu.

Türk havacılığını geliştirmek için kurulan THK, mevzuata göre orman yangınlarının söndürülmesi ve söndürme için uçakların hazır edilmesi noktasında hiçbir sorumluluğu bulunmamasına rağmen hedefe kondu.

THK’ya 2018 yılında AKP yönetimi tarafından kayyum atandığını ve THK’nın onursal başkanının da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu da hatırlatmakta yarar var.

AKP yönetimi böylece basın ve sosyal medya aracılığıyla bir anda hedef saptırdı. Orman Bakanlığı ve AKP hükumetinin başarısızlığı tartışılması gerekirken kamuoyu günlerce THK’nın uçaklarını tartıştı.

Muhalefet bile AKP yönetimi tarafından çizilen bu çerçevenin dışına çıkamadı.

MİÇOTAKİS, SORUMLU BENİM DEDİ VE HALKTAN ÖZÜR DİLEDİ

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis

Orman yangınlarıyla mücadelede yetersiz kalan bir diğer ülke ise Yunanistan. 20 civarında yangın söndürme uçağını hazır tutan ve başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkeden destek alan Yunanistan’da da yangının tahribatı büyük oldu.

Ülkede orman yangınları 7 günü tamamlarken, zarar gören ormanlık alanların 650 bin dönümden fazla olacağı belirtiliyor.

Yangınların ormanlık alanlara en çok zarar verdiği yer olan Evia (Eğriboz) Adası’nda en az 250 bin dönüm ormanlık alanın kül olduğu ve özellikle adanın kuzey bölgelerindeki sayfiye yerlerinde, birçok ev, tarla ve çiftliğin yandığı bildiriliyor. Adadan yaklaşık 2 bin kişi tahliye edilmek zorunda kaldı.

Yunanistan’da Başbakanı Kiryakos Miçotakis, suçlu aramak yerine yangınla mücadelede gösterilen başarısızlıktan ötürü özür diledi, zararın telafisi için 500 milyon euro hacminde ek kaynak açıkladı.

“Yangınla mücadelede gösterilen başarısızlıktan dolayı özür diliyorum” diyen Mitsotakis, “Evlerini ve mülklerini yanarken gören vatandaşların acısını anlıyorum. Yapılan her yanlış tespit edilecek ve gerekli durumlarda sorumluluklar dağıtılacaktır” ifadelerini kullandı.

Başbakan, yanan ormanlık alanların yeniden canlandırılması ve oluşan zararların telafi edilmesi sözü de vererek “Yıkımın büyüklüğü kalbimizi karartıyor. Bütün kayıplar için özür dilerim. Evlerini ve mülklerini kaybedenlerin zararları karşılanacak. Yanan alanlar yeniden ağaçlandırılacak” diye konuştu.

YUNAN HAVA KUVVETLERİ KOMUTANI İSTİFA ETTİ

Orman yangınlarındaki başarısızlık nedeniyle Yunanistan’da Kara Havacılık Komutanı Giorgos Koumendakis de istifa etti.

Chinook tipi helikopterlerin bağlı bulunduğu Kara Havacılık Komutanı Koumendakis’in istifasında, askeri hava araçlarının yangın söndürme çalışmalarına yeterince katkı sağlamadığına ilişkin eleştiriler etkili oldu.

Yunan hükumetinin orduyu yangın söndürme çalışmalarında kullanmak istemesine rağmen, Yunan Kara Havacılık Komutanlığı’na ait 14 Chinook tipi helikopterden sadece 3’ü yangın söndürme çalışmalarına katılmıştı. Diğerleri ile ilgili bakım sorunları olduğu ifade edilmişti.

AKDENİZ HAVZASININ EN GENİŞ YANGIN SÖNDÜRME FİLOSU YUNANİSTAN’A AİT

Türkiye’nin 6’da biri büyüklüğe sahip Yunanistan, yüzölçümüne göre Akdeniz havzasının en geniş yangın söndürme uçak filolarından birine sahip.

Yunanistan’ın Kanadalı Bombardier (eski adıyla Canadair) şirketinden satın alınmış 13 CL-215 Scooper ile 9 CL-415 Superscooper’dan oluşan 22 uçaklık bir yangın söndürme filosu bulunuyor.

İki adet CL-415 Superscooper kaza yaptığı için ancak şu an 13 CL-215 Scooper ile 9 CL-415 Superscooper’dan oluşan 20 uçaklık filo kullanılabiliyor.

Yunanistan’ın elinde ayrıca 18 adet Polonya yapımı Pezetel tipi yangın söndürme uçağı da bulunuyor. 1983’ten bu yana kullanılan bu küçük uçaklar özellikle yeni model Canadair CL-415’lerin gelmesinin ardından günümüzde devriye/kontrol görevlerine verilmiş durumda. Yakıt tanklarına yapılan modifikasyonlar ile 2,5 saatlik uçuş süreleri 4,5 saate çıkarılmış.

Avrupa ve Amerika’daki yangınlar söndürülemiyor: Yeni sıcak hava dalgası geliyor

Orman yangınlarında medeniyet farkı: Ankara suçlu aradı, Atina sorumluluk aldı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder