10 Ağustos 2021 Salı

Türkiye’yi terk edenlerin hikayesi: Bir bilim adamına nasıl kıyıldı?

Türkiye’den göç etmek zorunda kalanların yaşadıkları kitap oldu. Zeynep Kayadelen’in hazırladığı Türkiye’yi Terk Edenler adlı dijital kitapta, biri bilim adamı, diğeri uluslararası hukuk uzmanı olmak üzere iki kişinin uzun hikayesine yer veriliyor.

BOLD – Merkezi ABD’de olan insan hakları kuruluşu Advocates of Silenced Turkey (AST), hak ihlallerine uğradığı için ülkesinden ayrılmak zorunda kalanların yaşadıklarını kayıt altına alıyor. Kendisi de Kanada’ya göç eden yazar Zeynep Kayadelen’in, hukuksuz yargılamalara maruz kalanlarla bire bir görüşerek yazdığı Türkiye’yi Terk Edenler kitabında Davut D. ve Yakup Y’nin göç hikayesi anlatılıyor.

DÜNYA ÇAPINDA BİR TEDAVİYE İMZA ATACAKTI

Bir üniversitede doçent olarak çalışırken ihraç edilen Davut D., ölümü göze alıp Meriç Nehri’nden geçmek zorunda kalan akademisyenlerden biri. Veterinerlik fakültesini bitiren Davut D.’nin en büyük hayali, yurt dışında kariyer yapmak ve sonrasında ülkesine dönüp hizmet etmektir. Bu hayalini 12 yıl önce gerçekleştirir.

Almanya’da doktora yapan Davut D., meme kanseri, metabolik hastalıklarda yatan sebeplerin ortaya çıkarılması konusundaki bilimsel çalışmalarının altyapısını tamamlayıp 2009’da Türkiye’ye geri döner. Etrafındaki herkes Avrupa’da bir kariyer fırsatını terk etmesinin doğru olmadığını söyler ancak onun hedefi bellidir.

Kısa süre içinde Anadolu üniversitelerinden birinde farmakoloji bölümüne atanır. Bir süre sonra da doçent olur ve başarılı bir bilim adamı olma yolunda emin adımlarla ilerler. Bu arada birçok ödül kazanır. Dünya çapında bir tedaviye imza atacağı ilacın patentini almak üzereyken 15 Temmuz yaşanır ve ‘terörist’, ‘hain’ ilan edilir.

Davut D., kitapta neden terörist ilan edildiğini, cezaevi günlerini, Türkiye’yi nasıl terk ettiğini ve sonrasında yaşadığı zor ve sancılı süreçleri ayrıntılarıyla anlatıyor.

BAŞARILI BİR HUKUK UZMANIYKEN…

1983 doğumlu genç avukat Yakup Y.’nin hikayesi ise Kahramanmaraş’ta başlıyor. Türkiye’de dereceyle üniversiteye giren ve daha sonra Fransa’da akademik eğitimine devam eden Yakup Y. de 2011’de ülkesine dönüp hizmet etmeye karar verir.

Uzman bir hukukçu olarak kısa bir süre bakanlıklarda görev yapan Yakup Y., daha sonra kendi avukatlık bürosunu açar. Kurduğu ekiple birçok şirketin uluslararası hukuk işlerini yürütür. Ta ki 15 Temmuz’a kadar…

Kitapta Davut D. ve Yakup Y.’nin yaşadıkları etrafında, Türkiye’nin, yetişmiş ve eğitimli insanları bir gecede nasıl kaybettiği vurgulanıyor.

2018 yılından itibaren Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlalleri, hukuksuz yargılamalar ve işkence iddialarıyla ilgili raporlar hazırlayan, kitap, film, yarışma gibi çeşitli projeler gerçekleştiren AST’nin, Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde yayınladığı Türkiye’yi Terk Edenler (Escape From Turkey) kitabı, Amazon‘dan, e-book olarak da Google Books ve Google Play’den temin edilebilir.

Türkçe öğretmenliğinden bilgisayar programcılığına bir başarı hikayesi

Türkiye’yi terk edenlerin hikayesi: Bir bilim adamına nasıl kıyıldı? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder