9 Ağustos 2021 Pazartesi

Avrupa ve Amerika’daki yangınlar söndürülemiyor: Yeni sıcak hava dalgası geliyor

Akdeniz çevresindeki Yunanistan ve İtalya ile Kuzey Amerika’daki ABD ve Kanada’da orman yangınlarıyla mücadele sürüyor. Yunanistan’ın Ağriboz adası’nda 2 binden fazla kişi tahliye edilirken, ABD’nin California eyaletindeki orman yangınlarının eyalet tarihinin en büyük ikinci yangını olduğu belirtiliyor.

BOLD – İtalya, Yunanistan ve Türkiye’de orman yangınları sürerken bölgede yeni bir sıcak hava dalgası bekleniyor. Sıcaklıkların yer yer 40 derecenin üzerinde seyretmesi bekleniyor. Kuzey Amerika’da ise ABD ve Kanada yangınlarla baş etmeye çalışıyor.

Yunanistan’da orman yangınları 7. gününe girdi. Zarar gören ormanlık alanların 650 bin dönümden fazla olacağı belirtiliyor. Yangınların ormanlık alanlara en çok zarar verdiği yer ise Eğriboz Adası.

Eğriboz’da en az 250 bin dönüm ormanlık alanın kül olduğu ve özellikle adanın kuzey bölgelerindeki sayfiye yerlerinde, birçok ev, tarla ve çiftliğin yandığı bildiriliyor.

Hükümet yetkilileri, “yangınlar yaklaşırken, halkın yerleşim bölgelerini terketmeleri için cep telefonlarından yapılan acil durum çağrılarının” can kayıplarını önlediğini söyledi.

Eğriboz’un kuzeyinde devam eden yangınlar nedeniyle, onlarca köy ve sayfiye yeri boşaltıldı. 2 binden fazla kişi feribotlarla güvenli bölgelere sevk edildi. Bu kişiler arasında engelliler ve yaşlılar da var.

Yunanistan’ın Girit’ten sonra ikinci büyük adası olan adada yangın bir haftadan bu yana söndürülemedi.

YUNANİSTAN’DA DİĞER BÖLGELERDEKİ YANGINLAR

Başkent Atina çevresindeki yangınlar ise rüzgarın da dinmesiyle kontrol altına alındı ancak yetkililer, gün içinde hava sıcaklığının artması sonrası yangınların yeniden başlayabileceği uyarısında bulunuyor.

Mora Yarımadası’nda üç ayrı yerde çıkan orman yangınlarının da kısmen kontrol altına alındığı açıklandı.

Bu arada Yunanistran’ın batısındaki Zakinthos adasında çıkan yangını söndürmek için havalanan PZL tipi itfaiye uçaklarından biri, arızalanınca, ormanlık bölgeye mecburi iniş yaptı. 35 yaşındaki pilot ise kendisini kurtarmayı başardı.

Yunanistan’a bazı AB üyeleri dahil 24 ülke, yangın söndürme çalışmalarında yardım etti.

İTALYA’DA DA YANGINLAR SÜRÜYOR

İtalya’nın Molise Bölgesi’nde bulunan Campomarino Libo’da da yangınla mücadele sürüyor. En az 400 kişinin bölgeden tahliye edildiği bildirilirken yetkililer otellerin, kamp alanlarının ve evlerin boşaltıldığını açıkladı. İtalyan yetkililer, Aspromonte Milli Parkı’nda meydana gelen yangın nedeniyle Calabria’ya da ekip gönderildiğini duyurdu.

SICAK HAVA DALGASI GELİYOR

Alevlerle mücadele eden Avrupa’nın güneyinde pazartesi gününden itibaren ise yeni bir sıcak hava dalgası bekleniyor. Birçok bölgede hava sıcaklıklarının 40 derecenin üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor. Yunanistan ve Türkiye’de aşırı sıcaklar iki haftadan bu yana devam ediyor.

CALİFORNİA, EYALET TARİHİNİN EN BÜYÜK İKİNCİ YANGININI YAŞIYOR

ABD’nin California eyaletinde 3 haftadır devam eden ve “Dixie” adı verilen yangın, eyalet tarihindeki en büyük 2. yangın olarak kayda geçti. Halen kontrol altına alınamayan yangında şu ana kadar 187 bin hektardan büyük bir alanın zarar gördüğü bildirildi.

California Orman ve Yangından Koruma Departmanının yaptığı açıklamaya göre, 3. haftasında devam eden “Dixie”, eyalet tarihindeki en büyük 2. yangın olarak kayıtlara girdi.

“Dixie” yangını sebebiyle 800’den fazla kişiye ev sahipliği yapan eyaletin kuzeybatısındaki tarihi Greenville kasabası tamamen küle dönmüş, 180’den fazla yapı kullanılamaz hale gelmişti.

ABD Ulusal Kurumlar Arası Yangın Merkezi, bu yılın başından beri ülke genelinde çıkan 37 binden fazla yangında 3 milyon dönümü aşkın alanın kül olduğunu açıklamıştı.

KANADA’DA YANGINLAR ŞEHİR MERKEZLERİNİ TEHDİT EDİYOR

Kanada’nın birçok eyaletinde çıkan orman yangınları devam ediyor. British Columbia, Alberta, Saskatchewan ve Manitoba ile ülkenin orta kesimindeki Ontario eyaletinde çıkan orman yangınları, şehir merkezlerini de tehdit etmeye başladı.

Kanada Kurumlar Arası Orman Yangını Merkezi (CIFFC) verilerine göre, söz konusu eyaletlerde 27 Temmuz itibarıyla 4 bin 900’den fazla yangında 2,5 milyon hektardan fazla ormanlık alan yandı.

Kanada’nın yangınla mücadele kaynakları, yeni yangınlara hızlı bir şekilde müdahale etme yeteneğinin sınırlı olması nedeniyle ciddi şekilde tükendi.

Envanterde uçak yok diyen Pakdemirli: Yunanistan’a uçak sağlamaya çalışıyoruz

Avrupa ve Amerika’daki yangınlar söndürülemiyor: Yeni sıcak hava dalgası geliyor yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder