12 Ağustos 2021 Perşembe

Faiz indirmek için geldi ancak 5. kez faize dokunamadı

Faize karşı görüşleri ile bilinen ve faiz indirmek için AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından mart ayında Merkez Bankası başkanlığına getirilen Şahap Kavcıoğlu, Erdoğan’ın faiz indirimi emrine karşın yaptığı beş Para Politikaları Kurulu toplantısında da faize dokunamadı. Kavcıoğlu, faizi kendinden önceki Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın çıkardığı yüzde 19’da sabit tuttu.

BOLD – AKP’il Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın faiz indirimi konusunda Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile görüştüğünü belirtmesine ve bu yönde birkaç kez açıklama yapmasına karşın Merkez Bankası Erdoğan’ı dinlemeyerek faizi sabit tuttu. Faiz indirmek için Merkez Bankası Başkanlığı koltuğuna oturan Kavcıoğlu, katıldığı beşinci toplantıda da bu beklentiyi yerine getiremedi.

GELECEK TOPLANTI 23 EYLÜL’DE

Merkez Bankası para piyasalarının beklediği faiz kararını açıkladı. Erdoğan’ın faiz indirimi açıklamalarını dikkate almayan Merkez Bankası, politika faizini piyasaların beklentisinin doğrultusunda yüzde 19 oranında sabit tuttu. Merkez Bankası son olarak 14 Temmuz 2021’deki PPK toplantısında aynı yönde karar almıştı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın bir sonraki PPK toplantısı 23 Eylül 2021 tarihinde gerçekleştirilecek.

ENFLASYONLA ARADAKİ MAKAS KAPANDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) faiz kararlarının belirlenmesindeki en önemli etkenlerden olan Temmuz ayı enflasyon rakamlarını bu hafta içinde açıklamıştı. TÜİK, Tüketici Fiyat Endeksi’nin temmuz ayında aylık bazda yüzde 1,80 artarak yıllık bazda yüzde 18,95 yükseldiğini duyurdu. Merkez Bankası’nın uyguladığı politika faiziyle enflasyon arasında 0.5 puanlık bir fark varken Merkez Bankası’nın dolar kurunu yeniden yükselişe geçirmemek adına faizleri indirmesi beklenmiyordu.

ERDOĞAN’IN “FAİZ İNDİR” TALİMATLARI HAVADA KALDI

Erdoğan, 1 Haziran’da TRT Haber’de, “Merkez Bankası başkanımızla görüştüm, faizler inecek. Bunu temmuz-ağustosa kadar başarmamız lazım” ifadelerini kullanmıştı. Erdoğan son olarak A Haber’de faiz oranlarıyla ilgili olarak, “Faiz oranlarında da bir defa düşüşe geçiyoruz ve yüksek faiz yok. Çünkü yüksek faiz bize yüksek enflasyonu getirecektir ama düşük faiz de düşük enflasyonu getirecektir. Ağustos ayı kırılma noktasıdır ve ağustos ayı ile beraber de artık düşük enflasyona inşallah geçeceğiz. Bunun sinyalini ben de belli yerlere herhalde vermiş oluyorum ” ifadelerini kullanmıştı.

 

AKP’lilerin kirli ilişkilerindeki kilit isim Aliye Uzun, Twitter hesabını kapattı

 

Faiz indirmek için geldi ancak 5. kez faize dokunamadı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder