12 Ağustos 2021 Perşembe

128 milyardan sonra sıra halkın bankalardaki 235 milyar dolarına mı geldi?

Merkez Bankası’nın rezervlerindeki 128 milyarı yok eden hükumet, eksiye düşen rezerv ve döviz ihtiyacı için çare aramayı sürdürüyor. AKP’ye yakınlığı ile bilinen MÜİSAD ise yaşanan likitide sorununa çare olarak halkın bankalardaki 235 milyar dolarını gösterdi.

BOLD ANALİZ – Yok yere satılan 128 milyar doların ardından rezervi eksi 50 milyar dolar civarına gerileyen Merkez Bankası’nın döviz arayışı sürüyor. Birçok ülkenin merkez bankası swap’a (takas) bile olumlu yanıt vermezken, hükumetin döviz sıkıntısına çare iktidara yakın Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nden (MÜSİAD) geldi. MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, likidite sorunu için bankalardaki halkın 235 milyar dolarını sahiplenip, “Döviz olarak yaklaşık 235 milyar dolar bankada paramız var” dedi.

DÖVİZ OLARAK 235 MİLYAR DOLARIMIZ VAR

MÜSİAD Genel Başkanı Kaan, ekonominin iyiye gittiğini öne sürerek, ilk çeyrekte yüzde 7’lik büyüme sağlayan Türkiye’nin ikinci çeyrekte yüzde 17 büyüyeceğini ileri sürdü. Kaan, gittiği her yerde sanayicinin işsizlikten ziyade, vasıfsız insan bile bulamadıklarından şikayet ettiklerini iddia etti.

Türkiye’yi enflasyonist baskıyı zorlayan iki temel etkenin en yakın zamanda bertaraf edilmesi gerektiğini belirten Kaan, “Birincisi, kendi kendine yetmek. Türkiye’de yaklaşık 175 milyar dolar ara malı ithalatı var. İkincisi, parayı bir emtia olarak görmekten vazgeçeceğiz. Şu anda döviz olarak yaklaşık 235 milyar dolar bankada paramız var. Aslında Türkiye’de likidite sorunu yok” diyerek bankalardaki halkın 235 milyar dolarını hükumete hedef olarak gösterdi. Türkiye’nin yakın gelecekte üretim merkezi olacağını savunan Kaan, “Ülke olarak biraz daha gayret etmemiz gerekiyor” dedi.

128 MİLYAR DOLAR DAMADIN İSTİFASINA YOL AÇTI

Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın bakanlığı döneminde Türkiye’deki döviz kurlarındaki hızlı yükselişlerin dengelenmesi ve kurun belli bir seviyede tutulması için kamu bankaları üzerinden döviz satışı yapılması rezervlerde erimeye yol açtığı gerekçesiyle bu politika sert bir şekilde eleştirilmişti. Aynı dönemde rezervlerdeki 128 milyar dolarlık eksilme CHP tarafından da yüksek sesle sorgulanmaya başlamış ve “128 milyar dolar nerede” kampanyası başlatılmıştı. 128 milyarın harcanması ile ilgili AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan salgınla mücadeleden cari açığı kapatmak için kullanılmasına kadar çok sayıda cevap vermesi eleştirilere neden olmuştu.

128 MİLYAR DOLARIN YANI SIRA 159 TON ALTIN DA SATILMIŞ

128 milyar doların buharlaştığı Merkez Bankasının kalmayan dolar sonrası kasadaki altınları da sattığı ortaya çıktı. Merkez Bankasının 7 ayda 159 ton altın sattığı belirlendi. Döviz rezervleri eriyince altınların satılmaya başlandığını kaydeden Ekonomist Uğur Gürses, Temmuz 2020’den Şubat 2021’e kadar 159 ton altın satıldığını belirtti. Gürses, “Merkez Bankası, döviz ve altın rezervleriyle oynanarak, bir hedge fona çevrildi” dedi.

IMF: REZERVLERDEKİ DÜŞÜŞ DEVAM EDECEK

Uluslararası Para Fonu (IMF), 4 Haziran 2021 itibarıyla 93,7 milyar dolar seviyesinde olan Merkez Bankası’nın brüt rezervinin, tavsiye edilen yeterlilik aralığının çok altında olduğunu belirtti. Bankalardan swap ile ödünç alınan dövizler çıkarıldığında net rezervin eksi seviyede bulunduğunu, rezervde düşüşün devam etmesinin beklendiğini açıkladı. IMF’nin raporuna da yansıyan eksi rezervler Merkez Bankası’nın 128 milyar dolarının 2019 ve 2020 yılında ucuza satılması sonrası ortaya çıktı. 4 Haziran itibarıyla Merkez Bankası’nın swap hariç net rezervi, -47,5 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Kasım başında dibe vuran bu kalem, yaklaşık 7 aydır bu seviyelerde bulunuyor.

7 aylık hamile Arzu Nur Özkan’dan mektup: “Sağlık durumum kötüleşiyor, cezaevinde doğum yapmak istemiyorum”

 

128 milyardan sonra sıra halkın bankalardaki 235 milyar dolarına mı geldi? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder